Ki fizeti?

2022.02.02. 07:00

A kátyú az ellenség, muszáj biztosítani

Mindig a kátyúzás. Igen, jön a tél, jön a fagy, az autóink pedig tönkremennek a használhatatlan utakon. És felvetődik a kérdés: ki fizeti a kárt?

Agárdy Csaba

Az elmúlt hetek télies időjárásának hatására ismét százezernyi kátyú lepte el a hazai közutakat. A veszélyes úthibák okozta káresemények miatti kártérítési igényeknek továbbra is mintegy felét fogadják csupán el az illetékes útkezelők. A körültekintő dokumentáció és egy évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). 

A kátyúkárok nagy része defekt, az ilyen esetek egy részében a felnit is javítani kell. 

Kátyúzzák – toldozzák-foldozzák – Dunaújvárosban a Dózsa György utat is évek óta Fotó: DH-archív

Emellett gyakran előfordul, hogy a futómű is sérül, sőt, szélsőséges esetben személyi sérülés is bekövetkezhet. Kátyúbiztosítás híján ilyen esetekben kártérítés az érintett útszakasz kezelőjétől kérhető. 

 

Az általunk megkérdezett biztosítási szakember véleménye szerint kátyúkárra nincs biztosítás az alap biztosításokban. Ha ilyen problémánk adódik, akkor az önkormányzathoz kell fordulnunk, a kártérítés pedig az útkezelő dolga. 

Viszont van kiút, létezik kátyúbiztosítás. Kátyúbiztosítással a tapasztalatok szerint jóval kedvezőbb a sikeres kárrendezések aránya. További előny, hogy egyes módozatok a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokra is fedezetet nyújtanak, az autósoknak nem kell kideríteniük az útkezelő kilétét, mert közvetlenül a biztosítójuk felé jelentik a kárt, más biztosításokkal szemben pedig a térítést sem összegszerű, sem százalékos önrész nem terheli. 

A kátyúbiztosítások már évi 2-3 ezer forintért elérhetők, jellemzően kgfb vagy casco mellé kötik kiegészítő biztosításként, de egyes biztosítóknál önállóan is elérhetők. Megkötésük casco biztosítás birtokában is indokolt, mivel a casco csak jelentősebb károsodás esetén releváns: a kátyúkárok átlagos költsége 50 ezer forint körül alakul, csak kirívó esetben ugrik 100 ezer forint fölé, vagyis a legtöbbször a casco minimális önrészének mértékén belül marad. 

Egyébként nem egyszerű a kátyúkárnak a bejelentése sem, ám számos előnnyel jár a kátyúbiztosítás. 

Amit azonban tudomásul kell vennünk, a kátyú az van, mondhatnánk azt is: együtt kell vele élnünk. De mi is lehetünk körültekintőbbek! 

 

A szakértők tapasztalatai szerint a kátyúkárokért gyakran a nem megfelelően megválasztott sebesség a felelős. A szakértők szerint vezetéstechnikai szempontból az a legfontosabb, hogy ha útburkolati hibákat látunk, olyan sebességgel vezessünk, ami lehetővé teszi a biztonságos kikerülést. Ha már későn vettük észre az úthibát, veszélyes lehet, ha hirtelen félrerántjuk a kormányt, hiszen akár saját, akár másik autóban is sérülést okozhatunk, ilyenkor biztonságosabb, ha átmegyünk a kátyún. Érdekes, hogy egy felmérés szerint a fiatalabb vezetőknél – statisztikailag – nagyobb a kátyúkár. 

 

Talán nem az út minősége a fontos? - Érdekes kérdés a kátyúzás. Én mint egyszerű földlakó felteszem a kérdést: miért kell kátyúzni? Miért nem lehet egy utat megépíteni becsületesen? A történelem során volt már erre példa. Ne menjünk „messzire”, a Római Birodalom útjain a mai napig kamionok járnak, és ugyanúgy tönkretehetetlenek Németország múlt század közepén épült sztrádái. De ha nagyon közel akarunk lenni, akkor érdemes párhuzamot vonni két, ugyanabban az időben elkészült útról. A Dunaújváros–Székesfehérvár közötti, a kisebb településeket elkerülő utat úgy megépítették, a hatalmas kamionforgalom ellenére sincs rajta hiba. Az M6-ost az átadás után fél év múlva már újítani kellett. De a legdurvább az Adonyt Perkátával összekötő út, amely elvileg vadonatúj, de mégis kátyú kátyú hátán. Ne a biztosítás legyen fontos, hanem az út minősége! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában