Dunaújváros

2022.01.20. 20:00

Megszavazták a város vezetőinek tiszteletdíját

Csütörtökre hívta össze az év első közgyűlését Pintér Tamás polgármester. Az előre meghirdetett 23 napirendről egyet levettek, négy sürgősségi indítványt felvettek, így összesen 26 pontot tárgyaltak meg a képviselők.

Brousil Csaba

A nyílt ülés utáni zárt tanácskozáson két napirendről döntöttek a képviselő-testület tagjai csütörtökön Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

 Az első napirendi pont sürgősségi indítványként került a testület elé. A képviselők többsége megszavazta, hogy az önkormányzat teljes összegű garanciát vállaljon a DVG Zrt. távhőszolgáltatási feladatának ellátásához a K&H Banknál felvenni kívánt 2,5 milliárd forintos forgóeszköz hitelszerződéséhez. Szepesi Attila fideszes képviselő felvetette azt a kérdést, hogy egy ekkora összegre vállalt önkormányzati garancia nem veszélyezteti-e a város idei költségvetését? Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester azt válaszolta a kérdésre, hogy nem. A közgyűlés a Fe­jér megye 4-es számú Ország­gyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottsága tagjának dr. Hanák Tamást, dr. Borbás Pétert, dr. Kovács Ferencet, első számú póttagjának dr. Eszenyi Zoltánt, második számú póttagjának Fejes Lászlót választotta meg. 

A DVG Zrt. 2,5 milliárd forintos forgóeszköz hitelszerződéséhez az önkormányzat vállal garanciát

 

A polgármesteri hivatalnak a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló napirendjénél Szepesi Attila fideszes képviselő felvetette, hogy az önkormányzat előlegszámlák alapján közel 250 millió forintot fizetett előre a DVG Zrt.-nek, kifizetve előre az éves díjakat. Véleménye szerint ezt lehetett volna másképpen is csinálni a jogszabályok betartása mellett, például az áfa összegét meg lehetett volna spórolni. Felvetését, mint a polgármester mondta, „tudomásul vették”. Másik kérdésre, miszerint a Semmelweis úti ingatlant – a régi szülőotthont – sikerült-e eladni, Pintér Tamás azt válaszolta, hogy „ez idáig” nem. 

 

Az ezek után következő napirendekben arról döntött a képviselők többsége, hogy – a parlament törvénymódosítása szerint – a polgármester havi illetményét év elejétől 1,3 millió forintban, a főállású alpolgármesterekét pedig havi 1,17 millió forintban állapítja meg, továbbá növeli az önkormányzati képviselők, a nem képviselő bizottsági tagok és a tanácsnokok tiszteletdíját. Utóbbit a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottság nem támogatta, ennek ellenére is megszavazták. 

 

A közgyűlés arról határozott, hogy 2022. június 30-ig Vertig Csabát nevezi ki ­a DKKA Nonprofit Kft. ügyvezetőjének azzal, hogy feladatait munkaviszonyban látja el, 550 000 forint havi munkabér ellenében. A határozat mellékletét képező munkaszerződésben rögzítésre került, hogy az ügyvezető minden írásbeli nyilatkozata, kötelezettségvállalása a társaságon belüli és külső viszonyok vonatkozásában csak Gurics Attila, vagy Fehér Tamás ellenjegyzésével érvényes, ennek megszegése esetén a munkáltató a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti. Szepesi Attila fideszes képviselő szerette volna ezt a napirendi pontot levetetni és további megtárgyalásra bocsátani, belső vizsgálatot kezdeményezve a DKKA gazdálkodásában, de azt a képviselők többsége leszavazta. 

 

Az önkormányzat bruttó 10,5 millió forintot többletforrást biztosít a 2022-es lomtalanítási feladatok elvégzéséhez a Dunanett Nonprofit Kft.-nek. 

Mint kiderült, a polgármester 2021. évi fel nem használt szabadsága 33 nap. Ezzel kapcsolatban a közgyűlés döntésével felkérte a polgármestert, hogy a 2021. évi fel nem használt szabadságát 2022. március 31. napjáig vegye igénybe. 

 

A közgyűlés Bencsik Istvánt nevezte ki a DVG Zrt. gazdálkodásért felelős cégvezetőjének 2022. február 1-től 2023. május 31-ig tartó, határozott időre szólóan, amelyért havi 50.000 Ft díjazásban részesíti. Ezzel egyidejűleg Bencsik Istvánnak, mint a Dunanett ügyvezetőjének munkaszerződését módosították és személyi alapbérét havi bruttó 950 ezer forintról 1,4 millió forintra emelték meg február 1-től kezdődően. 

 

A képviselő-testület a nyílt ülés utolsó szavazásával úgy határozott, hogy az önkormányzat jelenlegi számlavezető pénzintézetével, az OTP Bank Nyrt.-vel 2016. november 21-én megkötött szerződését 90 napos felmondási idő figyelembevételével, 2022. február első napjával felmondja. Szepesi Attila fideszes képviselő itt megkérdezte, hogy ennek nyomán az OTP a korábban az önkormányzat által felvett folyószámlahitel törlesztését egy összegben kéri-e vagy maradhatnak a rögzített részletek? Írásban kap majd választ a kérdésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában