Összeállítás

2022.01.29. 11:30

Aktualitások az iskolai járványkezelésről helyben

Lassan két éve az életünk része a pandémia. Ennek során szerzett gyakorlati tapasztalatok megváltoztattak néhány dolgot az iskolai járványkezelésben is. Most összeszedtük az aktuális, fontos információkat.

Molnár Emese, Török Tímea

Fotó: LI

A koronavírussal kapcsolatban hozott iskolai járványkezelési szabályok már többször változtak. 

Mivel 2021 decemberéig a 12 év alatti gyerekek nem kaphatták meg a koronavírus elleni oltást, ezért az általános iskolák alsó tagozatára más szabályok vonatkoztak az elmúlt évben, mint a felsőbb évfolyamokra. 

Azonban változott az eljárásrend, mert már az ötévesnél idősebb korosztályt is olthatják Pfizer-vakcinával. Ezért 2022. január 15-től a korábban csak a 7–12. évfolyamon alkalmazott iskolai járványkezelési protokoll már az 1–6. évfolyamon is használható. Tehát az általános iskolákba járó 5–11 éves korosztály számára sem rendelhető már el teljes osztályokra vonatkozó karantén. 

 

Botos Eszter a Vasvári Pál Általános Iskola első osztályos tanulója otthon is szorgalmas Fotó: Laczkó Izabella

Ha egy diák igazoltan koronavírus-fertőzött, hét napra karanténba kerül. A többi, már oltott – és negatív gyorsteszttel bíró – gyermek számára azonban nem rendelhető el tanítási szünet vagy online oktatás, mert egy vagy több osztálytársuk megbetegedett. Azok az oltatlan gyerekek, akik egy igazoltan koronavírus-fertőzött gyermekkel kapcsolatba kerültek, kontaktszemélynek minősülnek. Esetükben 5 napig tart a karantén. 

Az igazoltan koronavírus-fertőzött gyerekek a hétnapos karantént követően csak akkor mehetnek vissza közösségbe, ha három napja láztalanok, és a légúti tüneteik is megszűntek. Ugyanakkor a karantén előbb is feloldható, amennyiben a gyermek három napja tünetmentes, és a tünetek kezdetétől számított ötödik napon negatív gyorsteszttel bizonyítja, hogy meg­gyógyult a fertőzésből. 

 

A térség oktatási intézményeibe járó gyerekek szüleitől változatos hírek érkeznek. A teljesség igénye nélkül mi is megkerestünk néhány iskolát. Azonban az egyértelműen látható törekvés, hogy minden intézményvezető igyekszik az oktatás legbiztonságosabb megszervezésére. 

Kulcson Schinogl Ferenc Tamás a Fekete István Általános Iskola intézményvezetője határozatot adott ki, amelyben az összes osztálynak és csoportnak háromnapos rendkívüli szünetet rendelt el január 26-tól január 28-ig. Mint a község hivatalos közösségi média oldalán közzétett indoklásban is olvasható, az iskolában a tanulói hiányzások, valamint több pedagógus keresőképtelensége miatt az oktatás megszervezése nem lehetséges. 

A Vasvári Pál Általános Iskolában több tanuló is Covid-fertőzött, összesen három osztályt érint, és jelenleg négy pedagógus is koronavírusos beteg. 

A Petőfi Sándor Általános Iskola a honlapján is közölte az új eljárásrendet, hogy mik a releváns szabályok igazolt covidos fertőzöttség esetén. Náluk jelenleg két osztályban, az 5.a és a 6.b osztályban van érintett diák, viszont az ötnapos karanténidő hétfőn, illetve kedden jár le, utána mindannyian a megszokottak szerint járhatnak iskolába. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában