Mindenki másképp ünnepli

2021.12.25. 09:00

Karácsony angol, amerikai, skót és holland szokás szerint

Karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor ideális esetben együtt ünnepel a családok apraja-nagyja, megajándékozzák egymást, meghitt, vidám pillanatokat élnek át együtt. Mi a helyzet akkor, ha a családtól távol élünk, másik országban, akár másik földrészen, akár több ezer kilométerre? Külföldön élő magyarokat kérdeztem arról, hogyan ünneplik a karácsonyt.

Varga Zsófia

Babett, Anglia 

– Mi jut eszébe az angol karácsonyról? 

– Nyolc és fél éve élünk kinn, és magyar karácsonyt tartunk, ez azóta erősödött fel, amióta a kisfiunk megszületett. Ő már öt és fél éves, arra tanítjuk, hogy tudja, melyik magyar ünnep mit jelent, hogy mik otthon a hagyományok. Ami furcsa, hogy itt nincs Mikulás, sokszor emlegetik, a Santa-t, ami itt a Jézuskát jelenti. Szintén eltérő, hogy az angolok nem 24-én állítják fel a karácsonyfát, hanem nagyon korán, november végén, és csak január közepén bontják le azokat. Amikor a kisfiammal sétálunk az utcán, és látja, hogy már novemberben pompáznak a karácsonyfák, a házak is fel vannak díszítve, így mi is korábban díszítünk. 

– Mit szeret az angol karácsonyban? 

– Itt is sok ünnep van év közben, azonban számukra a karácsony a minden. Talán ennek az az oka, hogy nagyon családcentrikusak, itt nagyon sok házban több generáció él együtt, és alapvetően nagyon sok gyerek van. A családi összetartozás miatt a karácsony számukra szent ünnep, amit nagyra becsülök. Szintén nagyon szimpatikus, hogy az óvodában és iskolában a gyerekek képeslapokat adnak egymásnak, minden gyerek kedves üdvözlőlapot kap. Ha már képeslap, ennek is nagy hagyománya van, munkahelyeken ezt adják egymásnak, a szomszédok is képeslapra írt jókívánsággal lepik meg egymást. Meg kell, hogy említsem a Christmas Jumper Day-t is, amikor akár munkába, vagy iskolába mindenki karácsonyi felsőben mehet. Ez azért nagy élmény a gyerekeknek, mert itt kötelező egyenruha van az iskolában, óvodában. Ilyenkor a munkahelyen is teljesen természetes dolog, ha például karácsonyfadíszeket akaszt valaki a fülébe, vagy világító karácsonyi pulcsiban megy a munkába, nyitottabbak és picit bolondabbak, mint a magyarok. 

– Mi hiányzik a legjobban a magyar karácsonyból? 

– Egyértelműen a család. Amikor kinn vagy egy idegen országban, és tulajdonképpen a férjem, én és a kisfiunk vagyunk hárman, az ember nem látja úgy a családját, rokonait, marad a Messenger-beszélgetés, ami egy elég fájdalmas dolog. Próbáljuk a szülőket kihozni ide karácsonykor, most is anyukámék érkeztek szombaton, együtt töltjük a karácsonyt, majd csak szilveszterre mennek haza. 

– Melyek a tipikus karácsonyi ételek, amik nem maradhatnak el az ünnepi asztalról? 

– Elsődlegesen nálunk a halászlé ilyen, itt fagyasztott pontyot tudok beszerezni, ami nem olyan, mint friss halból főzni, idén a szüleim hoznak magukkal friss pontyot. Puly­kacombokat szoktunk sütni, általában burgonyapürével és elmaradhatatlan a szárma, ami a töltött káposzta. A desszert pedig mákos és diós bejgli és mákos guba. 

A csillogó-villogó fények és felfújható figurák New Yorkban lépten-nyomon fellelhetőekFotó: Nagy Gábor

Gábor, USA 

– Mi jut először eszébe az amerikai karácsonyról? 

– Nekem pont az, ami a képeken is látszódik, hogy minden házon tízezer kis égő és nagy felfújt figurák állnak a ház előtt, ezzel üzenve, hogy az ő házuk a legjobban díszített a környéken. 

– Próbálta a tipikus amerikai ünnepi fogásokat? 

– Még nem, mert nem voltam tipikus amerikai karácsonyon, az ünnepet a családdal töltöm, és ők magyarok. Szerencsére testvérem is itt él egy városban velem, így mindig összeülünk ünnepi vacsorára. 

– Melyik az ön számára a legfurcsább étel? 

– Furcsák annyira nincsenek az amerikai karácsonyi ételek között. Saját ízlésem szab határt csak annak, hogy nem próbálok ki mindent itt is. Van rengeteg étel, amit még nem teszteltem karácsonykor, például még egy alapételt, az igazi almás amerikai pitét sem próbáltam. Van mit bepótolnom. 

– Mit szeret a legjobban az ottani karácsonyi, év végi szokásokban? 

– Sokban nem különböznek a hazai szokásoktól. Itt is van egy nap, amikor mindenki átadja az ajándékát a másiknak. Talán annyi a különbség, hogy mivel az ország jóval nagyobb, ezért sokan repülnek akár 5-6 órát is, hogy lássák a családjuk otthon, abban a házban, ahol felnőttek. 

Gábor még nem próbálta ki az egyik alapételt, az igazi amerikai almás pitét

– Mi hiányzik a magyar karácsonyból? 

– A magyar barátok és velük eltöltött idő az ünnepkor. Szerencsére idén karácsonykor anyukám itt lesz, és legalább így sokkal jobb lesz az ünneplés. Karácsony második napján a barátokkal való iszogatás hiányzik. Mindig jó összeülni és beszélgetni, hogy kinek, hogy telt az év, és nosztalgiázni, viccelődni, esetleg játszani egy társas- vagy kártyajátékot. 

– Hogyan néz ki a karácsony? Például van olyan családi szokás, ami nélkül nincs karácsony? 

– Régen az volt a szokás, hogy halászlét készítettünk és hozzá sült csirkecomb volt krumplipürével. Sajnos a távolság miatt nem mindig töltöttük együtt a karácsonyt, de idén, szerencsére ismét így lesz. A halászlé az most egyértelmű lesz, a csirkét pedig elég egyszerű megsütni, az is szerepel a menüben. Mi mindig szenteste ajándékozunk a vacsora után, ez régen is így volt és most is így lesz, továbbra is megtartjuk ezt a szokást. 

Niki, Skócia 

– Mi jut először eszébe az brit karácsonyról? 

– Tömeg és mince pie. Halloween után elkezdik a boltok kipakolni a karácsonyi áruikat és onnantól kezdve nincs megállás – ha karácsony hetében akarsz venni valami karácsonyi dekorációt, akkor elkéstél, mert a Tescóban akkor már húsvét van. A boltok tömve vannak, az emberek képesek összeveszni, ha nem kapják meg, amit akarnak, és mindenki túl akarja licitálni a másikat, hogy neki lesz a legjobb karácsonya. 

A mince pie azért fontos elem, mert mindenki ezt eszi ilyenkor. Ez a skót „bejgli”, vajas pitetésztába töltött karácsonyi fűszerek, aszalt gyümölcsök, isteni brandy-s tejszínnel. 

A Kelpies 30 méter magas lófejszobrok, Falkirk és Grangemouth között Fotó: Pukli Nikolett

– Próbálta a tipikus skót ünnepi fogásokat? 

– Igen, de csak azokat, amik jól hangzanak. Sült puly­ka, pigs in a blanket (koktélvirsli baconbe tekerve), gravy, tepsiben sült krumpli, mézes-mustáros sült répa és paszternák, kelbimbó, a tölteléket külön sütik a pulyka mellé. Desszertnek christmas pudding-ot esznek, ez egy hónapokig érlelt, aszalt gyümölcsös, gőzölt sütemény, amit alkohollal öntenek le, és meg­gyújtanak. A mince pie, a panettone és a stollen örök klasszikusok az egész Egyesült Királyságban, így nálunk is. 

– Melyik az ön számára a legfurcsább étel? 

– Már nem lepődők meg semmin. Talán a turducken. Ez egy pulykába, majd kacsába töltött csirke. Így egyben... Haggis bonbon: a haggis az egy disznósajtszerű étel, birka szívéből, májából és tüdejéből készítik, karácsonyra bepanírozzák és fasírtként tálalják. Clootie dumpling: ez egy hájas, szárított gyümölcsös, fűszeres, konyharuhában gőzölt tradicionális skót sütemény. Rosszabbul hangzik, mint amilyen az íze. 

– Mit szeret a legjobban az ottani karácsonyi szokásokban? 

– A karácsonyi túrákat. 26-án sokan felmennek a hegyekbe. Ilyenkor mindent hó borít, és ha szerencsések vagyunk, akkor a kilátás is gyönyörű. A másik szokás, amit mi is átvettünk, az a christmas crackers. Ezek nagy, szaloncukor alakú, papírba csomagolt kis meglepetések, amit vacsora előtt kell széttépni azzal, aki melletted ül az asztalnál. Amikor széttéped, hangosat durran, és mindig van benne egy kis játék és egy papírkorona, amit vacsora közben mindenki visel. 

– Mi hiányzik ott a magyar karácsonyból? 

– A meghittség. Magyarországon a karácsony inkább egy meghitt, családi ünnep, itt pedig egy nagy parti. Szinte kötelezően elvárják, hogy alkoholt igyál és furán néznek rád, ha azt mondod, hogy te otthon leszel a családdal, nem pedig a helyi pubban partizol. 

– Hogyan néz ki a karácsony, például van olyan családi szokás, ami nélkül nincs karácsony? 

– A csordaszellem rákényszerít arra, hogy felállítsuk a fát 24-e előtt. Mivel legtöbbször dolgozunk szenteste, ezért hagyománnyá vált, hogy 24-én csak pizzát rendelünk, és megnézzük a kedvenc karácsonyi filmemet, a Kőkemény családot ajándékozás után. A Covid előtt minden karácsonykor együtt vacsoráztunk a barátainkkal, akik nem tudtak hazamenni a saját családjukhoz. Minden évben sütünk házi süteményt is. 

Ági, Hollandia 

– Milyen a holland karácsony? 

– December elsejével megjelennek a kültéri díszek, persze nem az egész országban, sokszor a szomszédok összefognak, amerikai stílusban kivilágítják a házakat, illetve a bevásárlóutcákat, főtereket is díszítik. Tradíció az adventi naptár nyitogatása, nem csak a gyerekek körében, van felnőtt verzió is, például olyan, ahol minden kis fiókban egy karácsonyi dísz van. A hollandok szeretnek karácsonyi lapokat küldeni barátoknak, családtagoknak, a mai napig nagy hagyomány a postai úton küldött díszes karácsonyi üdvözlet. A fákat már a hónap elején feldíszítik bent a házban is. Karácsony délután szokás náluk egy közös karácsonyi film, a legnépszerűbb a Reszkessetek betörők!, ez itt idén is szerepel a tévéműsorok között. Itt a december 24-e este nem az ajándékok ideje, azt 25-én, 26-án adják át egymásnak nagy evés-ivás közepette, vagy együtt mennek vásárolni, mondjuk az Ikeába, ami szintén teljes karácsonyi pompával várja az embereket. 

– Próbálta a tipikus holland ünnepi fogásokat? 

– A hollandok igen furcsa dolgokat esznek, nem voltam még holland karácsonyi vacsorán, de utánanéztem, milyen a menü. Előételnek egy kis garnélarákkoktél vagy krémes paradicsomleves, a fő fogás sült sertés vagy pulyka, krumplival vagy baconbe tekert zöldbabbal, esetleg sajt fondue, desszertnek pedig creme brulee, vagy tiramisu. Külön gyerekmenü is van: mini pizza, röszti, csirkenuggets esetleg tésztába tekert virsli. Ezek közül egyiket sem próbáltuk még. Nekem nagyon furcsa, hogy a gyerekeknek külön készítenek valamit, nálunk a kisfiam is azt eszi, amit mi. 

– Hogyan néz ki a karácsony, például van olyan családi szokás, ami nélkül nincs karácsony? 

– Mi csak 24-én délután díszítjük a fát, együtt. Aztán vacsora (húsleves, sült hús, krumpli, valami saláta, majd a bejgli), egy mese és irány az ágy – legalább is a gyereknek. Aztán 25-én reggel ajándékbontás, és egész nap nem csinálunk semmit, csak tévét nézünk, játszunk, eszünk, fekszünk a kanapén, lehetőleg pizsamában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában