napelem

2021.11.14. 15:00

Végtelen energiaforrás

Napjainkban már a lakosság körében is egyre gyakrabban hallunk a megújuló energiaforrások felhasználásáról, ezen belül is az egyik legelterjedtebb a napenergia hasznosítására épít.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

Leggyakrabban a háztetőkön találkozhatunk napelemekkel, amik egyre több háztartásban kapnak kisebb-nagyobb szerepet. Mi is ez a berendezés? A napelem egy olyan szilárd­test­eszköz, amely az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja. Az energia-átalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amelyeket az eszköz rendezett mozgásra kényszerít, azaz elektromos áram jön létre.

Minden esetben érdemes szakemberrel konzultálni Fotó: Stock

Mivel a háztartások elektronikai berendezései váltakozó áramú energiát kívánnak, ezért a napelemből nyert és átalakított energia azonnal hasznosítható. Az áramszolgáltató közlése szerint a nap­elemes rendszer ideális esetben száz százalékban képes fedezni a háztartás villamos­energia-szükségleteit, így akár az is előfordulhat, hogy már nem lesz szükség arra, hogy hálózatból vegyük az energiát. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni a megtermelt energiát, akkor a napelemes rendszer úgynevezett visszatápláló funkcióba kapcsol. Ilyenkor a rendszer a felesleges energiát visszatáplálja az elektromos hálózatba, az energiáért járó költségeket pedig megtérítik a termelőnek.

A fixen telepített napelem megfelelő tájolás esetén – tiszta időben – reggeltől estig képes áramot termelni. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint a napelem elhelyezése során hazánkban alapszabály, hogy 35-40 fokos dőlésszögben tudjuk elérni a legjobb hatásfokot. Amennyiben ettől eltérő dőlésszöggel telepítik a paneleket, az teljesítménycsökkenést okoz. A dőlésszög mellett fajsúlyos jellemző a teljesítmény maximalizálása érdekében a déli tájolás megközelítése. A keletre, illetve nyugatra való eltérés kismértékben ugyan, de ronthatja a napelemek hatásfokát. A délkeleti vagy délnyugati tájolás körülbelül öt, a nyugati vagy keleti tájolás tizenöt százalékos veszteséget okozhat. Mindemellett érdemes arra is ügyelni, hogy sem reggel, sem késő délután ne legyenek árnyékot adó akadályok – villanyoszlopok, fák lombjai – a napfény útjában. Milyen előnyei vannak a nap­energia hasznosításának? A nap kimeríthetetlen energiaforrás, amely ráadásul ingyen rendelkezésre áll. Környezetkímélő, nem termel szén-dioxidot vagy más szennyező anyagot, ráadásul a lakott területek nagy részén alkalmazható.

Érdekesség, hogy sziget­üzemű napelemes rendszerekkel olyan helyeken is előállítható áram, ahol hálózati csatlakoztatásra nincs lehetőség, mint például kempingekben, nyaralókban vagy pincékben. Ezen elven működnek az útszéli sebességjelző berendezések is, amelyekkel lehetőség van a napelemmel előállított elektromos áram azonnali felhasználására vagy akkumulátoros tárolására.

Az áramszolgáltató közleményében kiemeli, habár a napelemes rendszerek telepítésére egyre nagyobb a kereslet, érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt belevágnánk egy rosszul vagy csak nem kellő hatékonysággal megvalósuló napelemes projektbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában