városi távhő

2021.10.09. 07:00

Fórum polgármester nélkül

Pénteken beszámoltunk a csütörtökön este tartott lakossági fórumról, amelyet a távhőszolgáltatás és termelés aktualitásaival kapcsolatban 24 órával korábban hirdetett meg Dunaújváros önkormányzata. Tegnapi lapszámunkban azt ígértük, hogy folytatjuk a téma feldolgozását, s a véleményünket is elmondjuk. Íme.

Brousil Csaba

Még a rendezvényterem ajtajában is álltak emberek, bizony a kihangosítás hasznos lett volna Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Vajon direkt így akarta ezt az egész távhőmizériát a városvezetés, vagy csak léptek egyet a sakktáblán, hogy kiálljanak a sakk-matt helyzetből?

Furcsa volt ugyanis, hogy szerdán nagyjából egy órával annak kezdete előtt küldtek egy meghívót: távhős sajtótájékoztató lesz. Furcsa volt, hogy ezen jelentették be, hogy 24 óra múlva lakossági fórumot tartanak, és furcsa volt az is, hogy a kétfelé fizetésre vonatkozó kérdésünkre már majdnem kimondták a tutit. Aztán a fórumon ezt ki is mondták: a polgármester ötletére és felkérésére a DVG vezérének meg kell vizsgálnia a cég pénzügyi helyzetét. Mert az van, hogy a polgármester közgyűlés elé akarja vinni, hogy ne kelljen a népeknek kétszer fizetniük. Persze a lakossági fórumra Pintér Tamás polgármester és egyetlen önkormányzati képviselő sem jött el. Ezt a jelenlévők vélhetően sérelmezték, mert nagyon megtapsolták azokat a hozzászólókat, akik ezt firtatták a fórumon. A válasz az volt, hogy ez DVG-s fórum, és nem önkormányzati. Persze, amikor Pintér – tavasszal – nagy rössel, nagy garral bejelentette, hogy felmondják a DVCSH-val kötött szerződést, akkor az összes „rajtás” képviselő sorfalat állt mögötte. Csütörtökön meg sehol senki ezek közül az emberek közül. De azért a lord­major nem maradt csendben, alig kezdődött el a fórum, fél hatkor, az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán landolt egy videó, amelyen, hogy, hogy nem Pintér Tamás azt taglalta, nem kell kétszer fizetni a városlakóknak. El nem jött, hogy saját maga álljon ki és tartsa a hátát a lakók, a választópolgárok felé azért, amit kirobbantott, de üzent. Nem volt elég a fórum, neki is el kellett mondani a népnek, hogy milyen nagyot cselekedett ezzel az ötlettel. Mint Mátyás király, az igazságos. Annyi különbséggel, hogy ő vegyült a néppel, leszállt a magas lóról. Véleményünk szerint ezek mind-mind lehetnek annak a bizonyítékai, hogy ez egy forgatókönyv szerint megszervezett akció volt, a lakossági fórumot biodíszletként használva.

De persze itt a másik variáció: sakk-matt helyzet volt, lépni kellett. E mellé is felsorolhatnám, hogy miért nem egy héttel korábban jelentették be a fórumot, miért nem volt rendes hangosítás, illetve az odacitált DVG-s ügyvédnek miért kellett elmennie negyven perccel a kezdés után, s hogy miért arra a napra tették ezt az egészet, amikor a DVG vezérigazgatójának, a fórum alapemberének – elmondása szerint – a legénybúcsúja van? És ott van még annak a kérdése is, hogy az unalomig emlegetett nagy córeszben, honnan vesznek most 500-700 millió forintot, hogy ezt a bejelentést tettek is követhessék? Egyikre sem tudni a választ, de véleményünk szerint simán lehet, hogy kénytelenek voltak ezt ultimum refugiumként meghúzni, különben lehet sokak zsebében kinyílt volna a bicska. Ha mondjuk tízezer családnak kéthavi távhőt kétszer kellett volna kifizetni, akkor szerintünk Pintér Tamás búcsút mondhatott volna a polgármesteri széknek, ráadásul idő előtt. Talán ezt tudták ők is. Talán ezért sem vett részt a fórumon a polgármester. Sosem derül ki.

Még a rendezvényterem ajtajában is álltak emberek, bizony a kihangosítás hasznos lett volna
Fotó: Laczkó Izabella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában