távhőszolgáltatás

2021.09.10. 08:00

Lehet, hogy a DVG is bekéri a fogyasztási díjat?

A szóvivő arról beszélt, hogy a hivatal távhőtermelőnek is kijelölte az önkormányzati céget

Molnár Emese

Gázmotoros erőmű Fotó: DH

A dunaújvárosi városi távhőszolgáltatás témájában tartott sajtótájékoztatót Medgyesi Miklós önkormányzati szóvivő csütörtökön.

Elsőként arról beszélt, hogy kedden kaptak egy levelet a Fejér Megyei Kormányhivataltól, miszerint a II-es számú hőközpont birtokvédelmi ügyében mulasztás miatt intézkedés nem tehető, és a DVG Zrt. munkatársai továbbra is dolgoznak a területen.

A tájékoztató másik részében a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivataltól kapott határozatokat emelte ki (lapzártánkig ezeket nem találtuk a hivatal honlapján).Azt vázolta a szóvivő, hogy az energiahivatal szeptember 15-i hatállyal visszavonja a HF Formula és az Energo-Hőterm távhőtermelői működési engedélyét, és a DVG Zrt.-t jelöli ki távhőtermelőnek.

Két erőműről van szó, előbbi a Béke téri csúcskazánokat, utóbbi a gázmotoros erőműveket jelenti. Medgyesi Miklós arról beszélt, hogy bár a gázmotoros erőművek a Pomázi cégcsoport tulajdonában vannak, de ha olyan helyzet adódik, hogy be kell avatkozni egy város távhőellátásának biztonsága érdekében, akkor az energiahivatal mint hatóság, hozhat olyan rendelkezést, hogy átadja másnak a jogosultságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a DVG termelné a hőt, és bérleti díjat fizet a tulajdonosnak.

A szóvivő azt is mondta, hogy a hatóság rendelkezése szerint a távhőtermelők kötelesek hőt eladni a távhőszolgáltatónak. Ezek szerint a júliusi időszaktól kezdődően a DVG úgy biztosíthatja a távhőszolgáltatást, ha hőt vásárol valamely termelőtől. Kérdésünkre Medgyesi Miklós azt nem tudta megmondani, hogy a DVG fizetett-e már ilyen számlát. Erre vonatkozóan elküldtük kérdésünket a DVG-nek. Ha a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft.-től (DVCSH) kapott értesítőt vesszük alapul, miszerint a fogyasztói kintlévőségek vészesen megnövekedtek, valószínűleg nem fizetett.

Medgyesi Miklós továbbra is azt kéri a fogyasztóktól, hogy ne fizessenek távhőszámlát a DVCSH-nak.

Lapunk úgy értesült, hogy bár korábban az önkormányzat azt mondta, senkinek nem kell kétszer fizetnie a távhőszolgáltatásért, most mégis kérni fogják a július utáni fogyasztás díját. Erre rákérdeztünk a szóvivőnél, és azt mondta, ha valaki bemutatja, igazolja, hogy a júliusi fogyasztásról szóló díjat befizette a DVCSH-nak, akkor azt a DVG-nél jóváírják. Viszont a többi hónapról (augusztus és már ketyeg a szeptember is) még egyeztetnek.

Azt is mondta, a DVG októberben küldi majd az első távhőszámlát, és hogy a díjakat a társasházi hőközpontban mért adatok alapján állapítják meg. Hozzátette azt is, ­szeptember végén várható egy külön leolvasás, de még lesz tájékoztató a témában.

Gázmotoros erőmű
Fotó: DH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában