képviselő-testületi ülés

2021.09.21. 11:30

Fajsúlyos témakörökről tárgyaltak a képviselők

Szeptember 15-én, múlt héten szerdán tartotta Mezőfalva önkormányzatának képviselő-testülete a rendes, aktuális havi ülését, amelyben féléves gazdálkodásról, intézményi beszámolókról, civilekről, megújuló és új köztéri szobrok terveiről hallhattunk.

Horváth László

Elsőként az önkormányzat első félévi gazdálkodása került a képviselő-testület napirendjére. A beterjesztett javaslat mellé külön hozzászólás nem érkezett, így a féléves gazdálkodást elfogadták a testület tagjai.

Számos napirendi ponttal foglalkoztak a képviselő-testület tagjai az ülésen. Jobbról Márok Csaba polgármester
Fotók: Horváth László

Második napirendi pontban az intézményi beszámolók következetek. Márok Csaba polgármester a téma felvezetőjében külön kiemelte, hogy az iskola ugyan nem önkormányzati fenntartású, de ettől még az ott tanuló gyerekek mezőfalviak. Ezért fontos a testület tagjai számára első kézből értesüljenek a gyermeknevelő intézményekben folyó munkáról, nehézségekről, örömökről, sikerekről. Jaksics Erzsébet iskolaigazgató az írásos beszámolójához hozzátette, rendben elindult a 2021/2022-es tanév. Sajnos magas a pedagógusokat érintő fluktuáció, amely országos jelenség. Nagy segítség a lakhatási lehetőség, az önkormányzati szolgálati lakás, ami fontos szakember-megtartó erő. Jól működik az iskolaőri funkció, és megoldódott az ebédeltetési probléma is. Az iskola után az óvodai beszámolót hallgatták meg a képviselők. Kovácsné Huber Zita intézményvezető a szülőkhöz vezető kulcs fontosságára hívta fel a figyelmet. Jelentősen javult az óvoda kapcsolata ezen a téren. A legújabb fejlesztések, felszereltségi és környezeti állapotok pedig mindenki örömére szolgálnak, amit azért jó lenne a helyén értékelni – hangzott el a beszámoló, amelynek zárásául szolgáló fél mondat az internetes közösségi felületeken megjelenő véleményekre utalt.

Szó volt a Szociális és Gyermekjóléti Intézményben folyó munkáról is. Az utóbbi időkben a rászorultak gondozása került előtérbe. A jövőben szeretnék az eredeti feladat-ellátási cél szerint működtetni az intézményt, fogalmazódott meg a szakemberek és a testület közös állásfoglalásában.

Rohonczi „ROHO” István ismertette az emlékhely terveit

Nagy érdeklődésre tartott számot a falu köztéri emlékműveinek kérdése, a II. világháborús emlékhely megújítása, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékhelye és a kitelepítettek emlékére készítendő új térplasztika. Meghívott vendégként Rohonczi „ROHO” István festő- és szobrászművész tárta a testület elé az eddig elkészített terveit. Az 1956-os emlékmű fa oszlopanyagaihoz és az alap kiépítéséhez már érkezett felajánlás, amivel jelentősen csökkenhetnek majd a kalkulált költségek. A kitelepítettek szobrához egy gyűjtés indult, amit a Német Nemzetiségi Önkormányzat gondoz. A terveket és a helyszíneket tovább egyezteti a testület.

Megtudtuk még, hogy Mezőfalva is csatlakozik a Bursa Hungarica Ösztöndíj-pályázathoz. A mezőfalvi képviselő-testület ülése az egyebek és bejelentések napirendi ponttal zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában