színes programokkal

2021.08.10. 17:30

Faluház-évforduló és falunap, kétnapos rendezvény volt

Baracson az idei nagy közösségi rendezvény – köszönhetően a vírusveszély csökkenésének – nem maradt el. Sőt, már pénteken délután ünnepi pillanatoknak lehettünk tanúi a faluház megépülésének 30. évfordulója alkalmából.

Horváth László

A Baracs Faluház valódi közösségi tér, ami egyben a település kulturális fellegvára is, hiszen művelődési, sport-, szórakozási, civil és intézményi programoknak adott, ad otthont.

Építéstől a mai napig három évtized emlékeit foglalták össze az augusztus 6-án, pénteken délután a faluház előtt rendezett jubileumi ünnepségen és kiállításon.

Népi mesterségek, sport, művészet emlékei a kiállításon

Elsőként Aczél Máté gitárjátéka, Talpai Viktor és Rumann Alexandra éneke teremtett ünnepélyes hangulatot, majd Nikolinné Héring Edit, a Baracsi Népjóléti Intézmény vezetője ismertette, milyen társadalmi összefogással valósult meg a falu egykori álma.

Az eredetileg tornateremnek készülő építményt tízéves tervezés és szervezés után nagyon nehezen hozták össze.

Az ünnepelteknek járó közös gratuláció és természetesen a koccintás sem maradhatott el

Az akkori tanácsrendszer képviselőivel is szembe kellett mennie a falu vezetésének, hogy legalább tornateremre legyen pénz.

Elkészültek a tervek öt tanterem és egy tornaterem felépítéséhez, amelyhez 1984-ben ötmillió forint kellett volna. Anyagi segítséget akkor nem kaptak a megyei tanácstól. Végül egymillió forint mégis jutott a tornaterem felépítésére.

Fiatalokat is bekapcsolnak a közösségi programokba Baracson. Aczél Máté, Jamo Wasil szemlézi a tárlat képeit

A Dunaújvárosi Hírlapban 1981 júliusában Segítsünk Baracsnak! címmel újságcikk is megjelent, amelyben a lakosság társadalmi munkáját köszönték meg. 1985-től folyt az építkezés. A baracsi lakosok, a téesz dolgozói, így például Bór István, Mekler János, Rédl György, a gépműhely dolgozói és még szovjet katonák is segítettek az alap kiásásában és egyéb munkálatokban is.

Sok gyerek talált magának remek szórakozási lehetőséget

A környező üzemek önköltségi áron biztosítottak alapanyagokat, eszközöket. Például az épület­elemgyár a betonblokkokat, a papírgyár az állványzatot. A helyi segítség sem késett: a téesz megvásárolta az acélszerkezetet és tízezer salak­blokkot adott az építkezéshez – hallhattuk a visszaemlékezések részleteiben. Ma, köszönhetően a baracsiak híres összefogásának, gyönyörű közösségi térré vált az egykori tornaterem.

A Baracs Faluház három évtizedes fennállásának évfordulóját pénteken ünnepelték az építkezés felidézésével
Fotók: Horváth László

Több helyiséggel, többszöri átépítéssel elnyert jelenlegi formája és gazdag programjai szolgálják a baracsiak, valamint a községbe érkező vendégeik kulturális, közösségi és sportigényeit. A pénteki megemlékezés után szombaton a Baracs vezér ligetben folytatódott a falunap, ahol kirakodóvásár, gyerekprogramok, színpadi produkciók színesítették a szórakozási kínálatot. Régi szokás Baracson, hogy a falunapon köszöntik a község szépítőit, a településért sokat dolgozókat.

Kirakodóvásár és sok gyerekprogram várta a családokat délután a Baracs vezér ligetben

Magyarország legszebb konyhakertjei országos program helyi versenyében díjazottak: minikategóriában 1. Várai Róbert, normál kategóriában 1. Horváth István, zártkert III, vegyes kategóriában 1. Berényi Imréné. A Virágos Baracsért díjazottak: Bálint Mihály, Hasonné Nagy Edit Ilona, Márhoffer Csaba, Fehér Tamás és Fehér Tamásné, Göszler Antal, Csillag Sándorné, Botka Józsefné, Györök Istvánné, Martin Konrádné, Sebestyénné Martin Gabriella.

Az ünnepélyen Baracs képviselői a Baracsi Vadalmafa Népdalkörrel és a vendég Hantosi Férfi Dalárdával énekelte a Himnuszt

A Föld napja pályázat alkalmából a makettpályázatok díjazottja a Kenyér család. Sebestyén Tamás polgárőr elnöktől a másfél évtizedes munkáért a Baracs község év polgárőre kitüntetést vehetett át Nagy János. Pedagógus szolgálati emlékéremben részesült Bula Istvánné Erika néni, aki 40 év óvodapedagógusi munka után nyugdíjba vonul. Az oklevelet Fazekas Kitti óvodavezető adta át a kollektíva és a nagyközönség előtt. Baracsért díjban részesült Berta Jenő, Bálint Mihály és Szél László.

Bangó Margit fellépésére nagyon sokan voltak kíváncsiak, megtelt nézőkkel a színpad előtti tér

Baracs dísz­polgára lett Mezei Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere. A folytatásban újra a szórakozás kapta a legnagyobb hangsúlyt. Az ünnepi pillanatokat megelőzően és utána is a falunapi hangulathoz a fellépők illusztris névsora volt a garancia. Színpadon láthattuk a Dongó és Jampi duót, Bangó Margit énekest, az Inflagranti együttest, a Groovhaust. 21 órakor tűzijátékban gyönyörködhettünk. 22.30-tól utcabál zárta a falunapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában