jó mindenütt a vízminőség

2021.08.11. 17:30

Augusztus: nyaralási főszezon

Júliusban már szemléztük a térségünkben elérhető, könnyebben megközelíthető szabadvízi strandok vízminőségét. Akkor a kijelölt fürdőhelyek döntő többsége kiváló vagy jó besorolással bírt.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Hazánkban hagyományosan a családi nyaralás fő szezonja az augusztus. A napokban is sokan kelnek útra, hogy szabadvízi fürdőhelyen, a Dunánál, a Balatonnál vagy a Velencei-tónál pihenjenek.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a minősített hazai szabadvízi fürdőhelyek 92 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást szezonkezdet előtt, a kifogásolt strandok száma 9-ről 6-ra csökkent az elmúlt évhez képest.

A Szalki-szigeti szabadstrand az árhullám levonulása után megint megnyitott, és utaznunk sem kell, itt van helyben
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A minősítés az idei évben is az európai uniós követelményeknek megfelelően négy év mikrobiológiai vizsgálati eredményei alapján készült. A kockázatalapú statisztikai értékelés során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Abádszalók kitűnő stranddal várja a látogatókat Fotó: MJ/ÚN

A kijelölt fürdőhelyeket a szezon során legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer nyitás előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy a víz felületén vannak-e látható szennyeződések, esetleg üveg, műanyag, gumi, vagy megfigyelhető-e hínárosodás. A tavakon vizsgálják a vízvirágzást is, amely az úgynevezett cianobaktérium-burjánzás miatt a víz elszíneződését, habzását okozza. Az ellenőrzések során vizsgálják a vízmintákban két, szennyvízeredetű szennyezést jelző baktérium, az E. coli és az Enterococcus mennyiségét is.

A Velencei-tó szinte helyben van Fotó: FG/FMH

A tavalyi összesítés szerint 251 strand üzemelt a hazai természetes vizeken, ebből 138 a Balatonon. Az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) értékelése alapján 181 fürdőhely kapott kiváló, 36 jó és 13 tűrhető minősítést. A nagy tavainkon (a Balatonon, a Tisza-tavon és a Velencei-tavon) szinte minden fürdőhely jó vagy kiváló minőségű.

A Velencei-tónál korábban négy strand esetében adódtak gondok, de július végén a Fejér Megyei Kormányhivatal közleményben tudatta, hogy a két, egymást követő vízmintavizsgálat eredményei szerint is határérték alatti a szennyeződés mértéke a Velencei-tóban, ismét alkalmas fürdésre a tó vize, így a szennyezés által korábban érintett négy strand újra kinyithatott.

A Szelidi-tó is nagyon népszerű Fotó: GJ/Petőfi Népe

A levonuló dunai árhullám miatt korábban közel egy héten át zárva volt Szalki-szigeti szabadstrand is a fürdőzők előtt, ám az ár levonulta után e fürdőhely is újra kinyithatott. Az elmúlt hétvégén is sokan keresték fel e népszerű strandhelyeket.

A Balatonnál továbbra is kiváló, illetve jó minősítéssel működnek a díjmentesen elérhető szabadstrandok és a fizetős fürdőhelyek is.

A nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálat eredménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában