jogász válaszol

2021.07.17. 13:00

Végrehajtás felfüggesztése

A végrehajtást kérő bármikor kérheti a végrehajtási eljárás felfüggesztését. A végrehajtás felfüggesztése azt jelenti, hogy a végrehajtó a felfüggesztés ideje alatt nem intézkedhet a tartozás behajtása iránt.

duol.hu

Fotó: pixabay

A felfüggesztés időtartamát a bíróság nem állapítja meg előre, az határozatlan időre kerül elrendelésre. Amennyiben a végrehajtást kérő a felfüggesztést határozott időre kéri, az a bírói gyakorlat értelmében a teljesítésre vonatkozó halasztásnak minősül.

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Az adósnak is joga van arra, hogy a bírósághoz felfüggesztés iránti kérelmet nyújtson be. Az adósnak ez egy kivételes lehetőség, amely csak abban az esetben alkalmazható, ha a körülmények a felfüggesztést nyomatékosan indokolják.

A végrehajtási eljárás adós kérelmére történő felfüggesztésére az adós oldalán felmerülő méltányolható körülmény esetén kerülhet sor, ilyen például az adós által eltartott személyek száma, az adós vagy eltartottjának súlyos és tartós betegsége, az adóst sújtó természeti katasztrófa.

Ezek olyan körülmények, amelyek nem az adós hibájából erednek, illetve a létfenntartását fenyegetik. Az adós általános megélhetési nehézségei ugyanakkor a bírósági gyakorlat szerint nem számítanak mentő körülménynek.

További feltétel az adósnak a végrehajtás során tanúsított együttműködése. A jogszabályok több esetben külön is lehetővé teszik a végrehajtás felfüggesztését.

Például, ha valamelyik fél a végrehajtó intézkedésével szemben végrehajtási kifogással él, akkor a kifogást elbíráló bíróság jogosult elrendelni a felfüggesztést az eljárás egészére vagy arra a részére, amit a kifogás érint.

Továbbá felfüggesztésre kerülhet a végrehajtás, ha a végrehajtásban lefoglalt vagyontárgyra harmadik fél valamilyen címen igényt tart, és ezért úgynevezett igénypert indít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában