közélet

2021.07.07. 20:00

Új fejlemények a DVCSH-történet folytatásában

Azzal, hogy Pintér Tamás polgármester úgy döntött a képviselőtársaival, hogy felmondja a szolgáltatási szerződést a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft.-vel, veszélybe került a távhőszolgáltatás, és a jogi helyzet azóta sem tisztázódott. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) számára az a legfontosabb, hogy a dunaújvárosi lakosok ellátása biztosított legyen, tehát amíg az állam szerepet vállal, addig nem kell aggódni.

Molnár Emese

20200214 Székesfehérvár Illusztráció mosdó, kézmosás Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Forrás: FMH

Fotó: Fehér Gábor

Mivel az önkormányzat és (mint utóbb kiderült) a DVG Zrt. is felmondta a DVCSH-val fennálló szolgáltatási-üzemeltetési szerződést áprilisban, ezért a MEKH a szerződés hiányában visszavonta a társaság működési engedélyét, és a legmagasabb szintű ellátásbiztonság érdekében új szolgáltatónak az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt.-t (MVM OTSZ) jelölte ki. Bár a DVCSH jelezte, hogy jogszabálysértőnek tartja a felmondást, a MEKH-nek ennek megítélésére nincs hatásköre, viszont az új szolgáltató kijelölésénél közrejátszott a DVCSH és a város közti rossz viszony is. Eddig tehát arról volt szó, hogy július 1-től az MVM OTSZ veszi át a távhőszolgáltatást.

Július 4-én a DVCSH közzé tett egy tájékoztatót a honlapján arról, hogy a zavartalan ellátás érdekében a nyári hónapokban a használati melegvíz-szolgáltatást jelenleg is a társaságuk végzi, és mivel a MEKH augusztus 1-ét jelölte meg az elszámolás napjaként, ezért a júliusi számlát is a DVCSH bocsátja ki. Viszont a MEKH a keddi közleményben azt írta, hogy a DVCSH engedély hiányában csak a július 1-jei átadási határnapot megelőző időszakra jogosult távhőszolgáltatásról számlát kibocsátani. A távhőszolgáltatási tevékenység átadása keretében a DVCSH-nak augusztus 1-ig egy elszámoló számlát kell küldenie „volt” ügyfeleinek, de abban csak a június 30-ig terjedő időszakra eső hőfelhasználást számlázhatja ki (onnantól pedig az új szolgáltató számláz).

Itt jön megint a csavar, hogy időközben a Székesfehérvári Törvényszék végzést hozott (július 6.): bár Dunaújváros MJV Önkormányzata és a DVG június 30-i hatállyal felmondta a DVCSH-val a távhőszolgáltatási-üzemeltetési szerződést, mégis, érvényben kell maradnia mindaddig, amíg a felek közti per jogerősen le nem zárul (e végzés ellen is fellebbezhetnek).

A DVCSH kérte a MEKH-et, hogy vonja vissza az engedélyéről és az új szolgáltatóról szóló határozatait.

A fejlemények tükrében írásban fordultunk az Energiahivatalhoz. Megkeresésünkre a MEKH azt válaszolta, hogy a vonatkozó határozatai továbbra is érvényben vannak: vagyis a DVCSH július 1-je óta nem rendelkezik engedéllyel a távhőszolgáltatási feladatok ellátására, és e határnaptól kezdve a kijelölt szolgáltató az MVM OTSZ. Több olvasónk jelezte azt a kérdést, hogy mit csináljanak akkor, ha ők banki csoportos beszedési megbízással teljesítik a számlákat. Ezzel kapcsolatban a MEKH részletezte, hogy a törvény szerint a távhőszolgáltató köteles úgy számlázni a felhasználóknak, hogy a számla kiegyenlítésére a kézhezvételtől számítva legalább 15 nap rendelkezésére álljon. Vagyis a számla ellenőrzésére azoknak is lehetőségük van, akik csoportos beszedési megbízással rendelkeznek.

„Amennyiben nem értenek egyet a számla tartalmával vagy a számlán szereplő összeggel, már a beszedés előtt kifogást emelhetnek a számla küldőjénél. Emellett a szám­lavezető bankunknál lehetőségünk van letiltani a beszedést még a terhelési napot megelőzően” – olvasható a hivatal válaszában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában