árhullám

2021.07.22. 10:00

Tetőzött és mától már jelentős apadás várható

Térségünknél szerdán este tetőzött a dunai árhullám, amely komolyabb gondot nem okozott. Adonynál ma reggel várhatóan 460 centimétert mutat majd a vízmérce, amíg Dunaújvárosnál megközelíti a 440 centimétert – volt olvasható szerda délután az Országos Vízjelző Szolgálat (OFV) előrejelzésében.

Szabó Szabolcs

2021.07.20. Árhullám a Dunán Dunaújváros Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújvárosban a helyi önkormányzat a hivatalos Facebook-oldalán szerdán délelőtt közölte: Az árhullám levonulásáig és az azt követő takarítási munkák befejezéséig lezárta a Szalki-szigeti szabadstrandot az üzemeltető DVG Zrt. Az önkormányzat arra kért mindenkit, hogy saját biztonsága érdekében ne használja a strandot a lezárási időszakban. Az önkormányzat ígérete szerint az ár levonultával kitakarítják a strand területét, az újranyitásról pedig tájékoztatják majd a polgárokat.

Látványos, de nem veszélyes a mostani árhullám
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Visszatérve az árhullámra, a vízügy korábbi jelentése szerint mivel a víz a töltések között marad, a védekezés elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál. Ugyanakkor az OVF fokozott óvatosságra inti a vízitúrázókat, mivel a következő napokban a Dunán és a mellék­ágrendszerekben jelentősen megnőtt a víz sodrása, ezért sokfelé kell nagyobb mennyiségű uszadékra számítani. Az előrejelzések szerint egyébként szárazabb légtömegek érkeznek a Duna vízgyűjtő területére, a német és osztrák szakaszon már meg is indult az apadás – közölte az OVF. Dunaújvárosnál már ma megkezdődik az apadás. A prognózis szerint az árhullám hamar levonul, július 27-én már 200 centimétert mutat majd a vízmérce.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában