pollen

2021.07.30. 07:00

Tanácsok allergiásoknak

A parlagfű virágzása július végén kezdődik, a pollenkoncentráció augusztus végén, szeptember elején tetőzik, és megközelítőleg október elejéig tart.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A növényre allergiás páciensek ebben az időszakban tapasztalják a legerősebb tüneteket. Legtöbbször szénanátha jelentkezik tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással. Emellett kialakulhat allergiás kötőhártya-gyulladás, szemviszketéssel, könnyezéssel. Súlyosabb esetben asztmás panaszok is felléphetnek. Az allergiás tünetek csökkenthetik a koncentrálóképességet, megzavarhatják az éjszakai nyugalmat. Kezelés nélkül a tünetek rosszabbodhatnak is.

Ne várják meg, hogy a parlagfű ilyen nagyra megnőjön, és szórni kezdje a pollenjét! Fotó: MW/archív

A pollenérzékenyeknek javasolt még a szezon előtt orvoshoz fordulni. A polleneket nem tudjuk teljesen kiiktatni a környezetünkből. A gyógyszeres kezelés mellett néhány tanács is segíthet, betartásukkal a gyógyszeres kezelés is hatékonyabb.

– Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. A lakás szellőztetése éjszaka vagy esős időt követően javasolt.

– Mossanak hajat naponta lefekvés előtt, hiszen a hajszálakon nagyszámú pollen tapadhat meg.

– Gyakrabban és alaposabban takarítsák a lakást, és lehetőség szerint nedves lemosást is alkalmazzanak.

– A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, ruháikat is gyakran cseréljék és mossák, mert a pollen könnyen rájuk tapad.

– Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.

– Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.

– Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben.

– Pollenszűrő alkalmazása csökkentheti a pollenkoncentrációt, és ennek következtében a páciensek tüneteit is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ főbb allergén pollenekre vonatkozó előrejelzése az alábbi honlapon érhető el:

https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok.html

Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek felderítése

A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatja a tisztelt termőföld-tulajdonosokat és földhasználókat, hogy megkezdte a települések külterületén a parlagfűvel fertőzött területek felderítését. Felhívjuk a figyelmet, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben az ingatlanügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a földhasználó nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót.

A parlagfű gyors fejlődése a betakarított kalászos tarlókon különösen jellemző, ezért a tarlóhántás időben és megfelelő minőségben való elvégzése a legjobb módja a szankciók elkerülésének. A nem művelt, ugaroltatott területek, illetve a nem megfelelően gyom­irtott kapás növénykultúrák (pl.: napraforgó, kukorica) valamint a táblaszélek, mezsgyék a parlagfű fertőzöttségnek szintén kitett területek, ezért ezek gyommentesítésére, kaszálására is nagy figyelmet kell fordítani.

A Dunaújvárosi Hírlap összeállítása a Fejér Megyei Kormányhivatal támogatásával.

ELÉRHETŐSÉGEK

Dunaújvárosi JÁRÁSI HIVATAL

Telefonszám:

25/795-600, 25/795-610.

Fax: 25/795-649.

E-mail: hivatal.dunaujvaros @fejer.gov.hu

2400 Dunaújváros,

Szórád Márton út 39.

KORMÁNYABLAK

Telefonszám: 25/795-244.

Fax: 25/795-649.

E-mail: kormanyablak. [email protected]

2400 Dunaújváros,

Október 23. tér 1.

ÜGYFÉLFOGADÁS

Hétfő: 8.00–18.00

Kedd: 8.00–16.00

Szerda: 8.00–18.00

Csütörtök: 8.00–16.00

Péntek: 8.00–12.00

időpontfoglalás!

A Központi Időpontfoglaló Alkalmazásban ügyintézésre időpontot foglalni ügyfélkapu-azonosítóval, a „Bejelentkezés” gombra kattintva lehet. (Azonosító nélkül is lehetőség van „ügyfélkapu-regisztrációra” időpontot foglalni.)

Foglalkoztatási Osztály

Telefonszám: 25/795-697.

2400 Dunaújváros, Gagarin tér 1/A

Ügyfélfogadás

Hétfő: 8.00–14.00

Szerda: 8.00–14.00

Csütörtök: 8.00–14.00

Péntek: 8.00–12.00

Ezek is érdekelhetik