Molnár helyre tette Kállót

2021.07.01. 14:00

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ahogy arról korábban írtunk, a Kormány 362/2021. (VI. 28.) rendeletével döntött a Duna mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet kijelöléséről. A szakmai kérdések helyét a napokban az ellenzék politika kampánycsapata próbálta átvenni. A témában megszólított dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke helyre tette a valótlanságok egész sorát állító országgyűlési képviselőt, a fővárosból ejtőernyőzött Kálló Gergelyt.

DH-összeállítás

A különleges gazdasági övezettel érintett termelési székhelyek: Iváncsa az SK Innovation (Magyarország eddig legnagyobb, 681 milliárd forint értékű, 2500 új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházása) és a Yaris Kabin (6,5 milliárd forint értékű 150 munkahelyet létrehozó) fejlesztése, valamint a rácalmási Hankook gyár és annak bővítése.

A tisztánlátás érdekében

A témában dr. Molnár Krisztián, aki egyúttal a Fejér megyei 4. számú választókörzet elnöke is, az iváncsai helyszínen tartott tájékoztatót.

Elmondta, hogy a termelési székhelyeken túl azok a települések részesednek a befolyt adóból, amelyek ténylegesen a két ipari terület között helyezkednek el, mint Adony és Kulcs. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt a megyei önkormányzat célzottabban használhatja fel a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések, és a települések működésének támogatására. Ezek a tények.

Ellenzéki kampánytéma lett

A különleges gazdasági övezet kapcsán számtalan valótlanságot állított Fejér megye 4. sz. választókerületének baloldali, jobbikos országgyűlési képviselője, Kálló Gergely. Ezekre reagálva dr. Molnár Krisztián azt javasolja, ahelyett, hogy Magyarország Kormányát hibáztatja Dunaújváros problémái kapcsán, kérdezze meg inkább főnökét, Gyurcsány Ferencet, miért kellett privatizálnia a Dunaferrt, hiszen a jelenlegi gazdasági problémák ide vezethetők vissza, és ennek következtében van veszélyben ma sok család megélhetése.

Hozzátette, ha már főnökével, Gyurcsány Ferenccel beszél, akkor kérdezze meg azt is tőle, hogy miért került be éppen baloldali javaslatként és került elfogadásra a különleges gazdasági övezetről szóló törvényben az a kitétel, hogy megyei jogú város területén nem nyilváníthat területet különleges gazdasági övezetté a kormány. Tehát, az elfogadott ellenzéki (!) javaslatra lett a jogszabály része, hogy Dunaújváros, mint megyei jogú város nem lehet a különleges gazdasági övezet része.

Indulatkeltés helyett tájékozódjon Kálló

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke

Molnár Krisztián Kálló Gergely álságos indulatkeltése helyett azt kéri a jelenlegi képviselőtől, hogy inkább járja végig választókerületét. Kálló ugyanis azt állította, hogy az a közös, hogy „négy darab város a kedvezményezett település, mind a négy fideszes”. Az érintett települések vezetői is elmondják, Kálló képviselő úr tudomásuk szerint a lábát sem tette még be a településeikre. Ha tenné, akkor tudná, hogy a négyből kettő (Iváncsa és Kulcs) nem város, hanem község. És a négy polgármesterből három független, s csak egy „fideszes”. Amennyiben ismerné a településeket, akkor például azt a Rácalmást nem nevezné fideszesnek, ahol a Fidesz–KDNP polgármester-jelöltje nem ért el még 13%-os támogatást sem a legutóbbi önkormányzati választáson, a több, mint 87%-os támogatással megválasztott, baloldaliságát nyíltan vállaló – köztiszteletben álló – polgármesterrel szemben.

Hol is van Barcs és Besenyő?

Molnár szerint nem árt azt sem tudni, hogy a megyében milyen települések vannak, ezért sajnálja, és az ott lakók nevében ki is kéri azt, hogy Kálló Gergely Fejér megye egyik országgyűlési képviselőjeként még a települések neveit sem ismeri.

Nem tudja azt, hogy Barcs és Besenyő település, ahogy Kálló azokat nevezte, nemhogy a választókörzetben, de a megyében sincs, csak Baracs és Besnyő. Ez utóbbi két település Fejér megye másik választókerületében található. És az is egyértelműen látszik, amit felvételek bizonyítanak, hogy nem nyelvbotlásról, hanem helyismeret hiányáról, és ezzel kapcsolatos felháborító tudatlanságról lehet szó.

Molnár Krisztián egyúttal arra kéri a jobbikos Kállót, hogy a ciklus végéhez közeledvén tájékoztassa, hogy Fejér megye országgyűlési képviselőjeként mit tett, milyen konkrét beruházásokat, fejlesztéseket hozott a térségbe. Tudomása szerint egyetlenegy településfejlesztő, beruházói tevékenység sem köthető Kálló országgyűlési képviselői tevékenységéhez.

Dinamikusan fejlődő övezetté válik

Molnár arról tájékoztatott, hogy az érintett települések közösen kezdeményezték a különleges gazdasági övezetté történő kijelölést. Az érintett települések polgármestereivel folyamatos az egyeztetés, üdvözlik a különleges gazdasági övezetté történő kijelölést, örülnek a lehetőségnek, fejlődési potenciált látnak benne a térség számára.

Adony polgármestere szerint az új besorolás lehetőséget teremthet az igazságosabb területi elosztáshoz. Iváncsa számára – polgármestere szerint – a különleges gazdasági övezet létrehozása stabil, hosszú távú és kiszámítható gazdasági növekedést és adóbevételt jelent, emellett egy kistelepülés önkormányzatának lehetőségeit messze meghaladó feladatokat is átvállal a megyei önkormányzat.

A sajtótájékoztatón Dr Molnár Krisztián (j) mellett részt vett Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere is

A különleges ipari zóna lehetőséget ad arra, hogy a lakosságszámban dinamikusan fejlődő település infrastrukturális igényeit ki tudja elégíteni, és ezzel lépést tud tartani a szomszédos városokkal – vallja Kulcs polgármestere.

Rácalmás polgármestere szerint a különleges gazdasági övezetté történő kijelölésnek lehetőség szerint csak előnyét fogják megismerni.

Nem politikai alapon

Molnár Krisztián arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat tevékenységében a települések garanciát és szakszerűséget látnak, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati forrásainak, mintegy 40 milliárd forintnak az elosztása eddig sem politikai, hanem szakmai alapon történt. A Fejér Megyei Közgyűlés ellenzéki frakcióinak képviselői is elismerik, hogy a források elosztása nem politikai alapon történt, arról a képviselők közösen dönthettek, a legtöbb esetben egyhangúlag.

Jobbik – DK összeborulás. Nem volt ez mindig így

Zárásként az elnök megjegyezte, nem árt arra is emlékezni, hogyan is néznek egymás szemébe azok az emberek, akik korábban a nyilvánosság előtt mondtak egymásról sértő, sőt megalázó véleményt. A jobbikos Kálló néhány éve épp Gyurcsány egyik DK-s bizalmi emberéről nyilatkozta azt a közösségi médiában, hogy „A videóban szereplő görény testesít meg nagyon sok mindent, ami ellen küzdünk. A videóban szereplő alak annak a Gyurcsánynak a táskavivője, hűséges fegyverhordozója, aki szintén szétlopta a hazánkat, lövetett 2006-ban, asszisztált a devizahitelek terjedéséhez, és még nagyon sok bűnét sorolhatnám. Tényleg én nem értem?! Vagy ennek nincs helye itt, vagy nekem.”

Azt, hogy Gyurcsánynak, vagy Kállónak, vagy esetleg mindkettőjüknek hol van, és hol nincs a helye, azt majd a választók 2022-ben eldöntik – mondta Molnár. Addig is azonban látván a jobbikos Kálló és pártja által választott utat, azt javasolja a képviselőnek, hogy változtassa meg jól hangzó – ugyanakkor tényleges tartalom nélküli, üres – szlogenjét, „Maradok körzetem szolgája” helyett egy szót cseréljen ki: „Maradok Gyurcsány szolgája!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában