Nemzeti Összetartozás Napja

2021.06.09. 10:00

Trianonra emlékeztek két helyi rendezvényen

Az Általános Művelődési Központ és a 42. Állomás Kulturális Egyesület szervezésében került sor 2021. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából az Emlékezzünk Trianonra című emlékelőadásra.

Horváth Dóra

Az előadás megtartója Horváth Béla történész volt, s a délután témaköre Trianon 101. évfordulójára való visszaemlékezés volt. A 17 órakor kezdődő program helyszíne a tavaly június 4-én megnyitott Trianon-emlékkiállítás terme volt, ahol elsőként Lászlóné Szabó Edit, a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtár vezetője szólt néhány szót.

Horváth Béla történelemtanár előadását is hallhatták
Fotók: Horváth Dóra

Visszagondolt a 2020-as megemlékezésre, amely szintén az intézmény és a helyi civil egyesületek összefogásával valósult meg, majd átadta a szót dr. Baráth Károlynak, aki a tárlaton látható térképek történetéről beszélt, felhívta a figyelmet arra, hogy milyen volt a hajdani Magyarország, hogy milyen nagy veszteségekkel járt a területek elcsatolása.

Blankó Miklós az elcsatolt területekről beszélgetett a megemlékezésen résztvevő gyerekekkel

Ezt követően Horváth Béla emelkedett szólásra. Színes, képekben valamint információkban gazdag előadást hallhatott a közönség a történelemtanártól.

A Trianonra való emlékezés június 7-én folytatódott: Moritz László, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága alelnöke, Blankó Miklós, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága főtitkára, valamint Molnár Zsolt, a Trianon-kislexikon szerzője látogattak el Perkátára, ahol egy játékos foglalkozást szerveztek az iskola tanulóinak. A gyerekek szívesen vettek részt a foglalkozáson, lelkesen csatlakoztak az interaktív programhoz, így Perkátán minden korosztály méltóképpen tudott megemlékezni Trianonról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában