holnap csak próba lesz

2021.05.09. 15:30

Mi a teendő, ha élesben szólal meg a sziréna Dunaújvárosban?

Havi rendszerességgel ellenőrzik a lakossági tájékoztató- és riasztórendszert Dunaújvárosban. Ezt köznapi nyelven szirénának hívjuk. A szirénapróba alkalmával, mint szoktuk hallani, a lakosságnak semmi dolga sincs. Olvasónk kérdéseket intézett hozzánk ezzel kapcsolatban. A válaszokért a katasztrófavédelemhez fordultunk. Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az alábbiakról tájékoztatta szerkesztőségünket:

Kállai Félix

Fotó: shutterstock

- Milyen veszélyforrások léteznek Dunaújvárosban és környékén, hogyan tudunk felkészülni a helyzetre, vannak még óvóhelyek, mi a teendő valós riasztás esetén?

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados – szóvivő

- Dunaújváros és vonzáskörzetében összesen négy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglakozó üzem, valamint hat küszöbérték alatti üzem rendelkezik katasztrófavédelmi engedéllyel. A városban harminchárom telepített végponttal meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszer – MOLARI – működik, amelynek köszönhetően a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság nagyobb biztonságban élhet. A rendszer a szirénajelzés mellett hangszórókon keresztül élőbeszéd lejátszására is képes. Valós veszély esetén az érintett ipari üzem közvetlen környezetében élők a hangszórókon keresztül hallhatják a katasztrófavédelemtől a szükséges tennivalókat.

- Melyek ezek?

- Ez lehet elzárkózásra felszólító üzenet. Ebben az esetben elegendő, ha a térségben élők a nyílászárókat becsukják és a következő jelzésig otthonukban maradnak. Akit az utcán ér a figyelmeztetés, minél előbb menjen haza. Ne kapcsolja be a klímaberendezést, szellőzőberendezést. Amennyiben ezek működnek, ki kell kapcsolni őket. Ne dohányozzon és kapcsolja ki a gáztűzhelyt és a nyílt lánggal üzemelő készülékeket. Menjen a legmagasabban fekvő, a veszélytől ellentétes oldalon lévő helyiségbe. A televíziót, rádiót kapcsolja be, hogy a közleményekről értesüljön. Akit munkahelyén ér a figyelmeztetés, a munkahelyi vezetője intézkedései alapján cselekedjen.

- Komolyabb esetben, mi a teendő, fel tudunk erre készülni?

- A lakossági tájékoztató- és riasztórendszer hangjelzése vonatkozhat akár a helyszín elhagyására is, ebben az esetben a katasztrófavédelem felszólítja a térségben élőket, hogy melyik útvonalon hagyják el a szóban forgó területet, hol gyülekezzenek.

- Mozgásában korlátozott polgár milyen segítségre számíthat?

- A mozgásképtelen beteg családtagokat a mentőszolgálatnak kell bejelenteni, és egy visszamaradó családtag felügyelete mellett meg kell várni, amíg kórházba történő szállítása megtörténik.

Érdemes egy személyi túlélő csomagot készíteni

- Milyen teendőim vannak, ha el kell hagynom az otthonomat?

- Érdemes egy személyi túlélő csomagot készíteni, amelybe személyi okmányokat, készpénzt, bankkártyát, 2-3 napra elegendő élelmet, legalább 1 liter ivóvizet, az évszaknak megfelelő ruházatot, lábbelit, váltás fehérneműt, tisztálkodási eszközöket, rendszeresen szedett gyógyszereket, takarót, hálózsákot, és hordozható rádiót tegyünk. Ez ne legyen több 20 kg-nál. Mikor elhagyjuk a lakásunkat ki kell kapcsolni, illetve el kell zárni a villany, víz és gázvezetékeket és el kell oltani a kályhában, kazánban a tüzet.

- Mi lesz a lakásban hagyott tárgyakkal?

- Nem kell aggódni az értékek miatt, a hátrahagyott értékek őrzéséről a hatóságok gondoskodnak.

Legközelebb május 10-én, 11 órakor lesz morgató próba Dunaújvárosban

MOLARI rendszerről

Fejér megyében Ercsi, Ráckeresztúr, Dunaújváros településeken összesen 59 riasztó végponton telepítették a MOLARI rendszert. A rendszer működésének alapját az alábbi folyamat jelenti:

A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás/baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoring végpontok) mérik és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. A 24 órás ügyeleti rendszerben működő katasztrófavédelmi ügyeleten a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén, a szirénarendszeren (riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról.

A rendszert havonta ellenőrzik, csökkentett üzemű, úgynevezett morgató próbával, vagy hangos üzemű, azaz teljes körű próbával. Az ellenőrzések során a lakosságnak nincs teendője.

Legközelebb május 10-én, 11 órakor lesz morgató próba Dunaújvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában