Adony

2021.05.10. 11:30

Leginkább a szőlőhegyi út állapotával vannak problémák

A közelmúltban szerkesztőségünket néhány, Adony-szőlőhegyi ingatlantulajdonos kereste meg gondjaikkal. Írásunkban megpróbáltunk a dolgok mögé nézni.

Agárdy Csaba

Az ingatlanokat nehéz megközelíteni. Gévai Gábor megpróbálta eltüntetni a kátyúkat

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az alábbi írást küldtük az adonyi önkormányzathoz, pontosabban dr. Földi Ilona jegyzőhöz.

„Az utóbbi időben több Adony-szőlőhegyi ingatlantulajdonos keresett meg azzal, hogy néhány dolog nagyon érdekelné őket, és ebben legyek a segítségükre. Azokról az ingatlantulajdonosokról van szó, akiknek a Czigler-tó és a cikolai tavak közötti területen, a hatos úttal párhuzamosan van telkük, ingatlanuk. Leginkább a szőlőhegyi út állapotával van problémájuk.

Tengelytörő gödrök széltében-hosszában, de kerékpárral és gyalogosan is balesetveszélyes ez az út
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Odáig fajult a helyzet, hogy már a téesz földjéből kanyarítottak ki maguknak „utat” a tulajdonosok, a téesz emiatt árkokat ásatott a területén. Mivel nincs közvilágítás, nagyon balesetveszélyes lett a helyzet. De az autósok már olyan telekről is kiszakítottak részt, amely nincs elkerítve.

A tulajdonosok szerint semmi közmű nincs a szőlőhegynek ezen a szakaszán

Mivel semmilyen közmű nincs a szőlőhegynek ennek a szakaszán, és már szemétszállítás sincsen, úgy érzik, hogy gyakorlatilag az adójukért semmilyen ellenszolgáltatást nem kapnak, ezért a tulajdonosok sok dolog előtt értetlenül állnak. A kérdéseim az alábbiak lennének.

1. A fent említett területen hány ingatlan van?

2. A tulajdonosok közül hányan fizetnek építményadót?

3. Az építményadóból az elmúlt öt évben mekkora összeg folyt be az önkormányzat számlájára?

4. A befolyt összegből a fent említett területen állagmegőrzésre, fejlesztésre mennyit és mire költöttek?”

Dr. Földi Ilonától az alábbi választ kaptuk.

„Adony teljes zártkerti részén (szőlőhegy és Diós-dülő) körülbelül 730 db ingatlan van. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 11. § alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, tehát az ingatlantulajdonosok közül az építménnyel bíró ingatlanok tartoznak az adófizetők körébe.

Évente kb. 5 200 000 forint építményadó-bevétele származik az önkormányzatnak az érintett területről. Az elmúlt három évben elvégzett munkákra, kifejezetten erre a ­ ­te­rületre fordított összeg 3 500 000 forint volt. Fenti összeg nem tartalmazza az érintett területen az illegálisan lerakott hulladék elszállítására fordított költségeket, amire a 2020. évben 822 000 forintot kellett költenie az önkormányzatnak!

A hulladékszállítás tudomásunk szerint nem szünetel, de azt tudjuk, hogy az ingatlantulajdonosok nagy része nem vásárolja meg a kötelező közszolgáltatás igénybevételéhez a szolgáltató által előírt zsákokat, ezért is jelent ilyen hatalmas pluszkiadást a hulladékszállítás az önkormányzatnak. Nemrégiben kezdeményeztük a kialakult helyzet megszüntetése érdekében a szőlőhegyen is – a zsákos megoldás helyett – a hulladéktároló edények bevezetését, de ennek megvalósítása sajnos időbe telik.

A szőlőhegyi ingatlantulajdonosok problémái, felháborodásai eljutnak hozzánk is, de sajnos az ingatlantulajdonosok arról megfeledkeznek, hogy az adonyi szőlőhegy nem „zöldövezet”, ahogy egyes ott lakók és oda kiköltözők gondolják, és nem hétvégi házas övezet, hanem mezőgazdasági és kertes mezőgazdasági terület besorolású. Ennek megfelelően az utakon mezőgazdasági gépek közlekednek, a hó eltakarítására nem mindig van kapacitásunk, és a közvilágítást a lakók saját pénzükből építtethetik ki.

Fentiekkel ellentétben a szőlőhegynek van kiemelt része is, például a Kápolna-sor, ami turisztikai terület besorolás alá esik, és mivel településünk egyik fő vonzereje, erre a részre próbálunk kiemelt figyelmet fordítani.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.”

Az ingatlanokat nehéz megközelíteni. Gévai Gábor megpróbálta eltüntetni a kátyúkat
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában