véget ért a digitális munkarend

2021.05.11. 14:00

Jelenléti oktatás van már minden tanuló számára

Az intézményi újranyitás folytatásaként hétfőtől már a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak is véget ért a digitális munkarend.

Molnár Emese

Fotó: LI

Az intézmények nyitása fokozatosan és óvatosan történt. Április 19-től ismét mehettek óvodába a gyerekek, az általános iskola alsó tagozatosai pedig jelenléti oktatásra álltak vissza. Bár a Pedagógusok Szakszervezete erősen tiltakozott a nyitás miatt (elhamarkodottnak és veszélyesnek ítélte), nem alakultak ki fertőzési gócpontok. Biztonságosan lebonyolították az írásbeli érettségi vizsgák első, egyben a legtöbb diákot megmozgató hetét is. Jöhetett az újabb lépés: hétfőtől az általános iskola felső tagozatos diákjainak és a középiskolásoknak is véget ért a digitális munkarend.

A járványügyi adatok javulása, a beadott védőoltások emelkedő száma miatt fokozatosan megkezdték a korlátozó intézkedések feloldását. Hétfőtől már az általános iskola felső tagozatos fi ataljai, valamint a középiskolások is visszaálltak a jelenléti oktatásra. Címlapképünkön a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola felsős diákjai láthatók, amint megérkeznek hétfőn reggel az intézménybe
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Farkas Márta, a Szabó Magda Református Iskola igazgatónője arról számolt be, hogy probléma nélkül kezdhették most is a jelenléti oktatást. Ahogy az alsó tagozatosoknál, úgy a felsősöknél (és a középiskolásoknál) is lehetőség van arra a rendelet alapján, hogy a szülő kérésére otthon maradhat a gyermek. Az igazgatónő vázolta, mindössze egy felsős diák esetében kérték ezt, aki jelenleg igazoltan beteg. – Mind a diákok, mind a pedagógusok örülnek a visszatérésnek. A felsőbb évfolyamon tanító kollégák egyébként már többször bejártak, innen is tartottak órákat. A kollektívával arra törekszünk, hogy most simogassuk egy kicsit a gyerekek lelkét, beszélgetünk velük a történtekről, átismételjük az eddig vett tananyagot, osztályszinten közösségi foglalkozásokat tartunk – mondta Farkas Márta. Tervezik az első osztályosok avatását, osztályszintű kis ünnepségként. Ha lehetőség lesz rá, akkor mindenképpen tartanak ballagást is a tanév végén.

Az eddigi óvintézkedések, előírások továbbra is érvényben vannak – képünkön a Szabó Magda iskola hatodikosai

A tanárok lelkesítő üzeneteivel teleírt nagy piros szív fogadta a Rudas Közgazdasági Technikum tanulóit hétfőn reggel. Szemenyei István, az iskola igazgatója elmondta, minden szükséges előírásnak, óvintézkedésnek eleget tesznek, így például a terembeosztásokat úgy szervezték, hogy az osztályoknak a lehető legkevesebbet kelljen mozognia, figyelembe véve a csoportos órákat és a jelenleg zajló szakmai vizsgákat is. Néhány szülő kérte csak a tanuló otthonmaradását, de a rudasosok döntő többsége iskolába ment. – Kicsit visszafogottabb a hangulat, szokni kell még a helyzetet, hiszen kiesett fél év, de az elmúlt egy esztendő is rendhagyó volt.

A múlt héten poszt-covidos témában pszichológiai felkészítést tartottunk a tanároknak, hogy önmagukat és azáltal a diákokat is segíteni tudják a visszatérésben. A tanév végéig rendelkezésünkre álló öt hét sok mindenre elég. Elsősorban a közösséget kell megerősíteni. Lehetőség nyílik a hiányosságok pótlására és a tananyagok rendszerezésére. Ezzel párhuzamosan a tanulói teljesítmények mérése és értékelése is visszakerül a megszokott keretek közé – mondta Szemenyei István. Szerdán tanítás nélküli nap lesz, mivel ekkor az összes végzős bent lesz az iskolában a szakmai érettségi miatt. Ha a járványügyi szabályok engedik, közösségi programokat tartanak a diákoknak, nem mondtak még le a Rudas-dzsemboriról sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában