össztűz a Városházáról

2021.05.18. 20:58

Ellenzéki sajtótájékoztató a térségi adókérdésekről

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és az ellenzéki alakulatának több elöljárója tartott sajtótájékoztatót kedden délután a Városházán. Az össznépi kampánykommunikáció arra épült, hogy szolidaritásukat fejezzék ki Pintér Tamás jobbikos polgármesternek, és a térség lakóinak.

Molnár Emese

Fotó: LI

Ehhez a városvezető vázolta fel az alapot: szerinte dr. Dorkota Lajos utasítására dr. Molnár Krisztián, a Fidesz választókerületi elnöke Dunaújváros kisemmizését célozta meg, de erre az ellenzéki pártok megálljt parancsolnak. Aktualitásként a beszédében arról szólt, hogy ha Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén létrehoz a kormány egy úgynevezett különleges gazdasági övezetet, akkor az Iváncsánál épülő gyár és a Hankook iparűzési adója a megyei közgyűléshez kerül, így akarják kifosztani a településeket, majd kedvükre osztogatni a forrásokat. Bár az iváncsai beruházásból eddig sem származott még bevétel, Pintér Tamás számításai szerint ezzel a dunaújvárosi lakosoktól 100 ezer forintot vesznek el fejenként. Itt az az érdekesség, hogy Molnár Krisztián már 2014 óta a megyei közgyűlés elnöke, amelynek fő feladata volt eddig is a források elosztása, a települések fejlesztési terveinek támogatása.

Nem volt meglepő, hogy a házigazda után Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kezdte a kormányzati bírálatot. Beszélt arról, hogy nem lehet az emberek feje fölöttt dönteni, hogy ők a kisemmizettek, meglopottak oldalán állnak, és igazságot szolgáltatnának.

Hitelességből megbuktak

A sajtótájékoztatót kampánynyitónak is felfoghatjuk. A „barátok a bajban” szlo­gent morzsolgatva bizony nem volt ez mindig így! Márki-Zay Péter saját bevallása szerint 2010-ben olyan Fideszre szavazott, amely meg akarta szüntetni a korrupciót... Ezen kijelentésekor – a sajtótájékoztatón a mögötte álló Gyurcsány láthatóan nem örült. Gyurcsány Ferenc – újságírói kérdésre – pontot tett a helyi előválasztással kapcsolatos mondat végére (ami így valószínűleg nem lesz – szerk.). Dunaújvárosban a Demokratikus Koalíció (DK) a jobbikos Kálló Gergelyt támogatja az országgyűlési képviselő-választáson, akiről – egyéni stílusában – azt mondta, hogy „Jó hazafiként szolgálja a választókerületet”. Nos annyira jó hazafiként, hogy amikor még nem volt jó hazafi, a DK egyik alelnöke videójáról a közösségi médiában azt találta mondani, hogy a „videóban szereplő görény testesít meg nagyon sok mindent, ami ellen küzdünk. A videóban szereplő alak annak a Gyurcsánynak a táskavivője, hűséges fegyverhordozója, aki szintén szétlopta hazánkat, lövetett 2006-ban, asszisztált a devizahitelek terjedéséhez és még nagyon sok bűnét sorolhatnám.” Gyurcsányt, a DK elnökét korábban Pintér Tamás, jelenlegi polgármester is kiosztotta: „Hogyha rajtunk múlna, akkor egyébként már Gyurcsány Ferencnek a börtöncellájának a zárjában már ott rohadna a lakat.” Úgy látszik, hogy a hatalom megszerzéséért semmi sem drága! DH

Jakab Péter, a Jobbik Magyarországért elnöke azt mondta, a kormány bünteti azokat, akik az ellenzékre szavaznak, és hogy most több, mint egymilliárd forintot készülnek elvenni Dunaújvárostól és térségétől. Erre meg az a válaszuk a kormánynak, hogy az ellenzék összezár.

Az ellenzéki pártok országos vezetői is kifejtették véleményüket a dunaújvárosi városházán
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Karácsony Gergely, PM-es főpolgármester már tovább szőtte, szerinte a kormány még a fideszes önkormányzatokat is gyűlöli, de tőlük egy fokkal jobban azokat, akik másképp gondolkodnak.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke egy öngólt rúgott az ellenzéki összefogásnak, amikor azt mondta, nemcsak azokat képviseli, akik vele együtt 2010-ben egy olyan Fideszre szavaztak, amely meg akarta szüntetni a korrupciót. Ezt bizonyára nem gondolta át, hiszen addig éppen Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, láthatóan meg is lepte a kijelentés a sajtótájékoztatón. A hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta, az önkormányzatok most ki vannak szolgáltatva, példaként említve azt, hogy a lakástörvénnyel elvennék ezek rendelkezési jogát is az önkormányzatoktól.

Kálló Gergely is azt emelte ki, hogy a különleges gazdasági övezet létrejöttével elveszik az iparűzési adót a környező településektől is, és szerinte biztos kimarad Pusztaszabolcs, Perkáta és még Ercsi is. Szerinte azok a polgármesterek, akik támogatják az övezet létrehozását, azok azzal értenek egyet, hogy másoktól vegyék el a pénzt.

Van egy nagyobb ellentmondás a Hankook-beruházás témájában az ellenzék részéről. Pintér Tamás azt mondta, az önkormányzat nagyobb összeget költött a beruházás megvalósulására annak idején, még a közművek kiépítésére is.

A néhai MSZP-s polgármester, dr. Kálmán András nyilatkozta azt még 2006-ban, hogy Dunaújváros nem rendelkezett annyi földterülettel, amennyi a vállalatnak kellett. Rácalmási magánszemélyekkel kellett egyezkedni az ingatlanokról. Ráadásul nem volt közmű sem a területeken.

Az önkormányzat a Pentele Projektnek adta el a földeket és bízta meg az igényelt kötelezettségekkel, így a közművesítéssel is. A néhai polgármester azt is mondta, hogy ismeretei szerint az önkormányzat közvetlenül a gumiabroncsgyár kialakítására nem költött pénzt és nem is merültek fel költségei a beruházással kapcsolatban.

Rákérdeztünk volna erre az ellentmondásra a sajtótájékoztatón is, ám a kényes kérdésre azonnal nekiestek egy újságírónak. Egyéni interjú címszó alatt tolták tovább a témához nem kapcsolódó kérdezési lehetőséget, viszont aki talán érdemben tudott volna válaszolni, Gyurcsány Ferenc, gyorsan távozott a sajtótájékoztató helyszínéről.

 

Az iparűzési adóbevétel jelentős része a térség legnagyobb foglalkoztatójától függ

Ami az iparűzési adó (IPA) szempontjából Dunaújvárost érinti, nos azt tudni kell, hogy a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2019-es kimutatása szerint Dunaújvárosnak a rácalmási IPA mintegy 1,3 milliárd forintnyi átadott pénzeszközként történt elszámolásával együtt mintegy 8 milliárd forint bevétele származott.

A kulcskérdés nagyságrendileg azonban minden évben az, hogy a Dunaferr hogyan is teljesít. Az IPA mintegy fele ugyanis innen kellett, hogy származzon. A 2020 és 2021-es költségvetésben is cca. 5-5 milliárd forintot tervezett Dunaújváros, és ehhez jött még Rácalmástól a 800 millió és 1 milliárd forint közötti összegben átadott IPA-ja.

A befizetési arányok ma is azok lehetnének, hogy az IPA mintegy felét a vasműtől kellene a városnak kapni, ha a cég normálisan működne. Azonban a vasmű csak kapacitása 25–30 százalékán termel, és mintegy nyolc hónapja a „bérmunka konstrukció” miatt bevétele is jelentősen lecsökkent, így ennek az alacsony termelésnek is csak a fele realizálódik Dunaferr-bevételként, ami ugye az IPA befizetésének alapja.

Ezt egy transzparens Dunaferr üzleti beszámoló bizonyítaná is, ami persze két éve nincs. Ráadásul Dunaújvárosnak lehetősége van részletfizetési kedvezményt/haladékot adni a cégnek, azt azonban nem tudni, hogy a Dunaferr a jelenlegi helyzetben élt-e ezzel a lehetőséggel, és ha igen, akkor fizeti-e egyáltalán? Itt bizony jó pár milliárd hiányzik, amit nem a kormány vett el, hanem a Dunaferr nem termelte vagy nem tudta kitermelni. DH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában