A gyermekintézmények, az állatmenhelyek kapják a legtöbbet

2021.04.04. 15:30

Sokak számára nagy segítség az egy százalék

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát. Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.

Agárdy Csaba

Az elárvult kutyáknak is mindig jól jön a segítség. Szerencsére sokan gondolnak rájuk

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

Május 20-ig lehet rendelkezni az szja 1 + 1 százalékának felajánlásáról

A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „20EGYSZA” lapon május 20-áig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet. Ebben az esetben legkésőbb 2021. május 10-éig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak a nyilatkozatot. A lezárt boríték ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg alá kell írnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban 2021. május 20-áig kell továbbítania a NAV-hoz. Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat. A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható. A vallási közösségek számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik vallási közösséget, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

Az elárvult kutyáknak is mindig jól jön a segítség. Szerencsére sokan gondolnak rájuk
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület még nem tud arról beszámolni, hogy a költségvetésüknek mekkora részét biztosítja az egyszázalékos adófelajánlást. Böröcz Balázs, a DÁV képviseletében elmondta, a nonprofit szervezetek csak működésük harmadik éve után részesülhetnek az egyszázalékos adófelajánlásból, úgyhogy nekik most lesz az első évük. Viszont azt örömmel újságolta, hogy elképzelhető, legalábbis az ő működésük szempontjából, jelentős összeg érkezik a számlájukra, mivel a Facebook-oldalukon nagyon sokan jelezték, hogy nekik szánták az adójuk egy százalékát.

Az egy százalékok jelentős segítséget nyújtanak az iskoláknak is, hiszen sok szülő oda ajánlja fel adójának ezt a részét, ahol a gyermeke tanul. De a sportegyesületek is sokat kamatoztatnak ebből a lehetőségből, hiszen rengeteg szurkoló van, aki a kedvenc csapatát az adójának az egy százalékával is segíteni kívánja.

Forrás: NAV.

Többen jól jártak

Se szeri, se száma azoknak az egyesületeknek, szervezetknek, alapítványoknak, amelyek Dunaújvárosban vannak bejegyezve, és jutott nekik az adózók egy százalékából 2020-ban. A Dunaújváros és Környéke 04 Alapítvány (a dunaújvárosi mentőállomás) például 1 839 814 forinttal gazdagodott. De a Dunaújvárosi Bölcsődékért Alapítványnak is jutott több mint félmillió forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában