hasznos tanácsokkal

2021.04.30. 07:00

Mire jó az ügyfélkapu? Hogyan regisztrálhatnak rá az állampolgárok?

Fejér Megyei Kormányhivatal

Fotó: LI

Az ügyfélkapu-regisztráció birtokában a www.magyarorszag.hu portálon elérhető, a különböző szervek által biztosított elektronikus ügyintézési lehetőségeket vagy szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Az elektronikusan intézhető ügyek teljes és aktuális listáját az ügyfélkapun belépve, a gyűjtőfogalmak alatt tekinthetjük meg.

Az ügyfélkapu-regisztrációval elérhetővé válik például az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), ahol lekérdezhetjük betegéletutunkat és e-receptjeinket, megtekinthetjük PCR-tesztünk eredményét és egészségügyi dokumentumainkat.

Az ügyfélkapun bármely természetes személy regisztrálhat. Az első és a további ügyfélkapuk létesítése is ingyenes. A 14–18 év közötti személy az általános szabályok szerint önállóan is regisztrálhat, de a 18 év alatti, valamint a korlátozottan cselekvőképes személy az ügyfélkapu segítségével igénybe vehető szolgáltatásoknak csak korlátozott körét használhatja (pl.: felvételi jelentkezés, tajszolgáltatások, időpontfoglalás).

Az ügyfélkapu-regisztráció intézhető személyesen is, például a kormányablakokban
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A regisztráció intézhető személyesen a kormányablakokban vagy okmányirodákban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt ügyfélszolgálatain. Továbbá Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletein, egyes postai ügyfélszolgálatokon vagy elektronikusan, a 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

Az ügyfélkapu-regisztrációhoz magyar állampolgárok esetében be kell mutatni egy személyazonosításra alkalmas (személyazonosító igazolvány, kártya formátumú vezetői engedély vagy útlevél) érvényes okmányt. A személyazonosítást követően meg kell adni az ügyfél által kiválasztott egyedi felhasználói nevet – amely nem lehet azonos a korábban regisztráltak által megadott felhasználói névvel – és egy elektronikus levelezési címet.

Sikeres regisztráció esetén a rendszer öt napig érvényes, egyszer használható aktiváló kódot küld a regisztrált e-mail-­címére, amelynek segítségével saját jelszó képezhető. A jelszó nem lehet azonos a felhasználói névvel.

Amennyiben elfelejtette az ügyfélkapujához tartozó jelszavát, a bejelentkezési felületen vagy a https://ugyfelkapu.gov.hu/elfelejtett-jelszo oldalon igényelhet egy egyszer használatos kódot az új jelszó beállításához.

Amennyiben jelszava lejárt, de a lejárattól számítva még nem telt el 60 nap, az „Elfelejtett jelszó” opcióval kaphat az új jelszó képzéséhez szükséges egyszer használható aktiváló kódot. Ha jelszava lejárt, és a lejárattól számítva már több mint 60 nap eltelt, akkor az ügyfélkapu aktiválását csak személyesen intézheti.

Az ügyfélkapu érvényessége határozatlan idejű. A regisztráció során megadott jelszó biztonsági okokból legfeljebb 2 évig érvényes, de lehetőség van rövidebb érvényességi idő beállítására is. A jelszó lejáratát megelőzően a rendszer három alkalommal figyelmeztetést küld a regisztráció során megadott e-mail-címre, az érvényességi idő lejárta előtt 1 hónappal, 1 héttel, valamint a lejárat napja előtti napon.

ELÉRHETŐSÉGEK

Dunaújvárosi JÁRÁSI HIVATAL

Telefonszám:

25/795-600,

25/795-610.

Fax: 25/795-649.

E-mail: hivatal.dunaujvaros @fejer.gov.hu

2400 Dunaújváros,

Szórád Márton út 39.

KORMÁNYABLAK

Telefonszám:

25/795-244.

Fax: 25/795-649.

E-mail: kormanyablak. [email protected]

2400 Dunaújváros,

Október 23. tér 1.

ÜGYFÉLFOGADÁS

Hétfő: 8.00–18.00

Kedd: 8.00–16.00

Szerda: 8.00–18.00

Csütörtök: 8.00–16.00

Péntek: 8.00–12.00

időpontfoglalás!

A Központi Időpontfoglaló Alkalmazásban ügyintézésre időpontot foglalni ügyfélkapu-azonosítóval, a „Bejelentkezés” gombra kattintva lehet. (Azonosító nélkül is lehetőség van „ügyfélkapu-regisztrációra” időpontot foglalni.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában