tizenöt százalékuk maradt otthon

2021.04.20. 14:00

Az alsósok többsége ismét a suliban volt

Hétfőtől visszatértek a jelenléti oktatásra az általános iskolák alsó tagozatán, és kinyitottak az óvodák is.

Molnár Emese

2021.04.19. Újra nitnak az általános iskolák Dunaújváros Szabó Magda Református Általános Iskola Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Április 19-től az általános iskolák alsó tagozatosainak kezdődött meg a jelenléti oktatás, felváltva számukra a digitális tanrendet. A szülőknek lehetőségük volt rá, hogy ha nem szeretnék a gyermeket iskolába vagy óvodába vinni, akkor az intézményvezetőknél kérvényezhetik azt. Ide vonatkozó rendelkezés, hogy amennyiben az igazolt és az igazolatlan órák együttesen meghaladják a 250 órát, illetve a tanórák 30 százalékában nem volt jelen a diák, akkor év végén osztályozó vizsgát kell tennie.

A Szabó Magda református iskolában az alsós diákok nagyon örültek egymásnak
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Garai Zsuzsanna, az Arany János Általános Iskola igazgatónője elmondta, ha a gyermeknek van annyi jegye, hogy a pedagógusok osztályozni tudják, akkor dönthet úgy a nevelőtestület, hogy nem kell vizsgát tennie a tanulónak. Az Aranyban 251 alsó tagozatos kisdiák van, közülük 30-an maradtak otthon (20 százalék), ennyi gyermek szülője nyújtott be kérvényt az előző héten. Az igazgatónő vázolta, hogy bár iskolaotthonos rendszer van náluk, tehát 16 óráig szól a tanítás, a járványügyi helyzet miatt a tanórákat már délelőtt megtartják, hogy fokozatosan mehessenek haza a diákok, illetve jöhessenek értük a szülők, elkerülve a nagyobb tumultust.

S Fokozatosan nyitnak az oktatásban, első körben április 19-től az általános iskolák alsó tagozatosainak kezdődött meg a jelenléti oktatás. Városunk általános iskoláiban összesen 1489 alsó tagozatos kisdiák van, közülük 226 gyermek esetében kérvényezték a szülők az otthonmaradást. A legkevesebb hiányzó a Szabó Magda Református Iskolában van, itt mindössze öt tanuló szülője adott be erre vonatkozó kérelmet a múlt héten. Címlapképünk a református iskolában készült hétfőn délelőtt. A Dunaújvárosi Óvoda is nyitott hétfőn. A tizenkét tagintézménybe összesen 804 óvodás érkezett az 1240-ből

A Vasvári Pál Általános Iskolában a 236 alsós közül 30-an (12 százalék) maradtak otthon szülői kérés alapján. Egy olyan osztályuk van, ahol a diákok fele hiányzik. A Móricz Zsigmond Általános Iskolában a 217 alsó tagozatos közül 22 diák (10 százalék), a Gárdonyi Géza görögkatolikus iskolában a 115-ből 21 gyermek (18 százalék), a Petőfi Sándor Általános Iskolában a 230-ból 12 diák (5 százalék) maradt otthon.

Az Eszterlánc tagóvodába a 158-ból 119 kisgyermek ment hétfőn

A Szabó Magda református iskolában van a legkevesebb hiányzó, itt a 120 alsós közül mindössze 5 diák esetén kérték az otthonmaradást. A legtöbben viszont a Dózsa György Általános Iskolában hiányoznak, az igazgatónő tájékoztatása szerint a 320 kisdiák 33 százaléka maradt otthon a szülői kérés alapján. Minden iskolában ügyelnek a járványügyi előírások betartására.

A fokozatos nyitás első körében megszűnt az ügyeleti rendszer az óvodákban is, így a Dunaújvárosi Óvoda tizenkét tagintézményében is visszaálltak a teljes üzemmódra. Mint azt a vezető, Gyenes Józsefné elmondta, nehéz helyzetben vannak a kollégák, mert a gyermekek most hozzák vissza az összes holmijukat (váltócipőket, ágyneműket) a szünet után, és a jár­vány­ügyi protokollok miatt több idő kell a kicsik fogadására és hazaengedésére (hőmérsékletmérés, öltöztetés, kísérés). Az 1240 óvodás közül 804 kisgyermek érkezett be hozzájuk hétfőn. A Duna-parti óvodában a teljes létszám 102 fő, ebből 55 gyermek volt jelen, a Katica óvodában a 35-ből 15 apróság, a Margaréta óvodában a 105-ből 52 gyermek. Az Eszterlánc óvodában kevesebben hiányoztak, itt a 158-ból 119-en voltak jelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában