környezetvédelmi projekt

2021.03.05. 14:00

Szelektív kukát osztanak ki minden ingatlanhoz

A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap manapság, talán pont ezért a mindennapi közbeszéd része lett. Fontos, hogy beszéljünk róla, és fontos az is, hogy cselekedjünk mielőbb.

Török Tímea

Fotó: LI

A település polgármesterét, Jobb Gyulát kérdeztük meg a témával kapcsolatban. – Arra tanítom az unokáim, hogy próbáljunk minél kevesebb szemetet termelni, kevesebb áramot fogyasztani. Ha úgy adódik, autó helyett szívesen közlekedek biciklivel vagy gyalog, mert a testmozgás sosem árt. Ebben a tudatban élek, és igyekszem az életemet úgy alakítani, és a munkámat úgy végezni, hogy minél környezettudatosabb legyek – mondta el Jobb Gyula polgármester.

A szelektív kukákat március végétől fogják tervszerűen kiosztani kulcson a szolgáltatóval szerződésben lévő lakosok között
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Már több éve gyűjtjük egy magánkezdeményezés kapcsán az egészségház előtti szív alakú gyűjtőben a műanyag kupakokat, amellyel mindig valamely nemes célt szoktunk támogatni. A napokban fejeződött be a településen az illegális szemétlerakók felszámolása, és a helyi újságban rendszeresen megjelenő Közrendetlenség címet viselő rovat, és az abban szereplő történetek bemutatásának is a környezetvédelem a célja – csak, hogy néhány konkrét megmozdulásunkat említsem. Ezért is támogattam magam is, s a képviselő-testület többi tagja is a szelektív hulladékgyűjtés lakossági megszervezését, és a használt sütőolaj közösségi gyűjtését. Mindkét kezdeményezés mellé odaállt az önkormányzat képviselő-testülete, és erre kérem a lakosságot is – mondta el Jobb Gyula. Fekete György alpolgármester tartja a kapcsolatot az érintett szolgáltatóval. Ezért az alpolgármestertől is kértünk tájékoztatást a két új kezdeményezésről.

– Lakossági igényt elégítünk ki azzal, hogy fokozatosan megkezdjük településünkön a szelektív hulladékgyűjtés során használt zsákok kiváltását. Hamarosan azon kedves lakosaink, és természetesen az ingatlantulajdonosok is, akik érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkeznek, egy tájékoztató matricával ellátott, 120 literes, kerekes gyűjtőedényt kapnak díjmentes használatra. Ez megközelítőleg 2200 darabot jelent településszinten. Ebből az első nyolcszázharminc darabot február közepére ígérte leszállításra a Dunanett Kft., de az időjárás miatt késtek a szállítással. De mindezekkel együtt az edényzet kiosztását tervezetten március végétől kezdjük meg, erről minden érintettet tájékoztatunk majd. Terveink szerint első körben a családi házas övezetek kerülnek sorra. Az ehhez szükséges valamennyi tájékoztató: a kukák kiosztásáról, a gyűjtésről, az ürítésről és az adatvédelemről, valamint a szükséges nyomtatványok megtalálhatóak lesznek a település honlapján is – mondta el az alpolgármester, majd további jó hírekkel folytatta. – Nagy Anita önkormányzati képviselő társam szervezésében szerződést kötöttünk a Money Trade Kft.-vel a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtésére.

Minden begyűjtött kilogramm használt sütőolaj és sütőzsiradék után bruttó 100 forintot kap településünk, az ebből befolyt összeget a környezetvédelemmel, hulladékkezeléssel és településszépítéssel kapcsolatos célokra szeretnénk majd fordítani. Mindemellett rendkívül fontos, hogy így nemcsak a csatornarendszert kíméljük meg egy esetleges dugulástól, de a biodízel gyártásához is értékes nyersanyaggal szolgálunk. A használt sütőolajat valamilyen zárható edényben, például üres ásványvizes palackban vagy befőttesüvegben lehet a gyűjtőhelyen a hordóba helyezni. Jelenleg két gyűjtőponton találhatóak használtsütőolaj-gyűjtő hordók, a polgármesteri hivatal és a faluház-posta épülete között, illetve a szolgáltatóháznál található (a horgászbolt és gyógyszertár szomszédságában – a szerk.) szelektívhulladék-sziget mellett. A terveink között szerepel a Sőtér sétány és Kossuth utca sarkán egy szelektív sziget, és egy harmadik lakossági használtsütőolaj-gyűjtő pont kialakítása is – tudtuk meg Fekete György alpolgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában