meghatározó élmény

2021.03.17. 09:00

Meglátogattuk a pákozdi Miska huszárt

1848. március 15-e az a nap, amelyre minden magyar – határon innen és túl – büszke lehet.

Török Tímea

Büszke lehet a 173 évvel ezelőtti márciusi ifjakra, büszke lehet a 12 pontra, büszke lehet a vér nélkül győzedelmeskedő forradalomra, és büszke lehet a szabadságharcra is.

Én személy szerint is úgy gondolom, hogy a nemzeti ünnepek megismertetését és a nemzeti öntudat az ifjú fejekbe, vagy még inkább a szívekbe való elültetését nem lehet elég korán elkezdeni. Fontos, hogy a legifjabb generáció is tisztában legyen a magyarság történelmének meghatározó eseményeivel, és a nemzeti ünnepeket méltó módon megünnepelje. Éppen ezért mi idén március 15-én a pákozdi Bogár-halmon álló Miska huszárhoz látogattunk el négyéves kisfiammal, ahol elhelyezte a saját kezűleg készített nemzeti színű tulipánt az ország minden szegletéből érkezett családok zászlói és virágai mellé. Jó érzés volt látni, hogy a szeles, barátságtalan idő ellenére is milyen sokan emlékeztek Pákozdon. Miska huszár önmagában testesíti meg azokat a vitéz magyar katonákat, akik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a magyarokért harcoltak.

Rizmayer Jankó a monumentális Miska huszárnál
Fotó: amatőr

A több mint tizenkét méter magas, monumentális alkotás ámulatba ejtő látvány kicsik és nagyok számára egyaránt. Több helyi kötődése is van Miskának. Az ötletgazda, Vlaszák Mihály az alkotás elkészítéséhez az elismert dunaújvárosi festő- és szobrászművészt, Rohonczi (ROHO) Istvánt kérte fel. A gipszhuszár Rácalmáson, az egykori lovarda udvarán öltött alakot, de a modell elkészülte után jelentős kérdésnek bizonyult, hogy milyen anyagból öntsék ki. Mert bronzból milliárdos tétel lett volna, a fát pedig a művész nem találta elég időtállónak. Végül jelenlegi helyén betonból, magántőkéből valósult meg. Azóta már a csaknem száz tonna betonból készült Miska huszár nem csak Magyarország, hanem a világ legnagyobb ólomkatonája címet is bezsebelhette. Tizenkét évi alkotómunkának és a közösségi összefogásnak köszönhetően, bárki megcsodálhatja a magyar huszár szobrát, ami a hazáját szerető, akár az életét is feláldozó magyar katonák és a huszárság szimbólumaként nem csak a nemzeti öntudatot erősíti, de a nagyvilágba is elviszi a magyar katonák bátorságának, vitézségének a hírét.

A gigantikus huszár lenyűgözte a kisembert. Így biztos vagyok benne, hogy emlékezetes kirándulásunk meghatározó élménye lesz a kisfiunknak. Ezért is mindenkinek legalább egyszer javaslom megnézni a pákozdi emlékhelyet, mert érdemes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában