Kulcs/Rácalmás

2021.02.25. 07:00

Most már tudjuk: így kell farsangolni virtuális térben

A koronavírus megjelenésével minden esemény az online térbe szorult. Ez a gyors átállás jelentős kihívást okozott szinte mindenkinek, a gazdasági élet szereplőinek éppen úgy, mint a közművelődési szakembereknek.

Török Tímea

Főleg azok ütköztek jelentős akadályokba, akik korábban még nem csináltak virtuális rendezvényeket, vagy egyszerűen az online felületeket sokadrangúként kezelték.

A siker egyik kulcsa biztosan a jól kialakított koncepcióban, a figyelem mágnesező témaválasztásban rejlik. Mert az online térben sokkal nehezebb a résztvevőket szórakoztatni, ugyanis egy ilyen eseményről egy kattintással, szinte azonnal távozhatnak a résztvevők, vagy be sem kapcsolódnak, mert egyszerűen egy mozdulattal tovább gördítenek az okostelefonon.

Győri Patrik Attila vérfarkas jelmeze lett a kulcsi verseny győztese Fotók: amatőr

A farsangi bál, jelmezverseny és kavalkád a gyerekek számára különösen fontos ünnep. Nagyon készülnek rá a kicsik és jelmez kivitelezésben résztvevő szülők egyaránt. Talán ezért lehet, hogy Kulcs és Rácalmás, a két szomszédos település is online jelmezversenyt hirdetett.

Kulcson a faluház közösségi médiaoldalán az intézmény vezetője, Király-Dienes Annamária kezdeményezésére és közreműködésével létrehoztak egy online eseményt, ahol sok érdekességet, majd ezekből összeállított kvízeket osztottak meg a farsangot övező hagyományokkal kapcsolatban. De aktív közreműködést is kértek a kulcsiaktól, vagyis online jelmezversenyt szerveztek. Az érdeklődők az esemény oldalára feltöltött, kizárólag jelmezes fotóval nevezhettek. Egy like egy szavazatot jelentett.

Buzás Réka jelmezében pompás királylepkeként

Az első három, legtöbb szavazatot kapott jelmezes fotó tulajdonosa ajándékkal gazdagodhatott. Kulcson összesen tizenkét gyermek fotójával neveztek az online jelmezversenyre, az első öt legtöbb szavazatot kapó gyerkőc lett végül boldog ajándékkönyv-tulajdonos. Aranyérmes lett a képzeletbeli dobogón Győri Patrik Attila, akit hetvenegy szavazattal jutalmaztak valóban különleges vérfarkas jelmezéért. Őt követte Balogh János Botond ötvenkilenc szavazattal, majd Buzás Réka pompás királylepke jelmezében negyvenöt szavazatot zsebelt be. Tőle csak kicsit maradt el Csibrák Zsolt negyvenegy pozitív értékeléssel, az ötödik legtöbb elismerést pedig Bak Vilmos jelmezes fényképe kapta a kulcsi faluház jelmezversenyén.

A Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár online farsangolását a Cimbora Klubbal közösen szervezték. A klub vezetője, Törökné Antal Mária és Kundra Anikó intézményvezető együttműködésével rendezett online eseményre huszonkilenc rácalmási, maskarába öltözött gyermek jelentkezett fotójával négy nap alatt. A szervezők egybehangzó véleménye az volt, hogy számtalan nagyon jól sikerült, ötletes jelmezzel neveztek a rácalmási gyerekek, és a fotók is remekül visszaadták a nagyszerű farsangi hangulatot.

Mégis azt remélik mind a két településen, hogy jövőre már nemcsak virtuálisan, hanem valóban együtt ünnepelhetik a farsangot, jelmezversennyel és maskarás bállal.

Balogh János Botond ezüstérmes jelmeze

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában