imahét

2021.01.23. 11:30

Én vagyok a szőlő, ti a vessző

Egy héten át imádkoztak együtt a különböző felekezetű Krisztus-hívők egységért és üldözött testvéreikért világszerte. A dunaújvárosi felekezetek is csatlakoztak az eseménysorozathoz.

Agárdy Csaba

Fotó: Zsedrovits Eniko

A 2021-es imahét anyagát a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette. A választott téma kifejezi a közösség elhivatottságát az imádságra, a megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére.

A központi nyitó istentiszteletet hazánkban január 17-én, vasárnap tartották meg a budapesti Szent István Bazilikában. Szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, igét hirdetett Steinbach József református püspök.

Stermeczki András evangélikus lelkész. Az ő templomuk is mindenkit várt
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az ökumenikus nemzetközi imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete, amely évről évre január 18. és 25. között megtartott esemény. A története elég régre datálható. Paul Wattson, aki 1863 és 1940 között az Egyesült Államokban élt anglikán pap volt, 1908. január 18. és 25. közötti imanyolcadra hívta a keresztény hitű embereket, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Hatvan évvel később az Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa közösen adott ki imaszövegeket erre az oktávra (nyolc napra), ezzel is támogatandó az ökumenikus törekvéseket.

Jakab Erika református lelkész kedden mondott áldást

Dunaújvárosban is gazdag volt az imahét. Kedden a református templomban kezdődött meg az idei dunaújvárosi ökumenikus imahét. A járványhelyzet miatt ezúttal csonka imahetet szerveztek a történelmi egyházak helyi képviselői. A református templomban zajló igehirdetést az online térben követhették az érdeklődők. Stermeczki András evangélikus lelkész igehirdetésében idézte az idei ökumenikus imahét üzenetét János evangéliumából: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. Ha valaki nem marad énbennem, kivetik, mint a lemetszett vesszőt, és megszárad; ezeket összegyűjtik, tűzre vetik és elégetik. Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek. Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek.”

Az imahéten még a görögkatolikus templomban Czeglédi Péter Pál református lelkipásztor hirdetett igét, az áldást Stermeczki András mondta, az evangélikus templomban Kovács István hirdetett igét, és Czeglédi Péter Pál mondott áldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában