Rákérdeztünk

2021.01.28. 20:00

Előre meghatározott időben kézbesítik

Mivel a decemberi nyugdíjak már a tavalyi év első napjaiban megérkeztek a nyugdíjasokhoz, így sok érintett számára anyagi szempontból igazán hosszú hónapot jelentett a január, mivel a két kifizetés, illetve utalás között több mint negyven nap is eltelhetett.

Szabó Szabolcs

20210121 Káloz Illusztráció Január 29-én bezár a helyi postahivatal, a Takarékbankba - kisebb helyre - kötöztetik át A képen: Postás kerékpár a helyi posta épülete előtt Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Egy mezőfalvi olvasónk január közepén a a helyi postán méltányossági okokból a korábban meghatározott kifizetési nap előtt szerette volna felvenni öregségi nyugellátását, ám erre tavaly április óta már nincs mód. Ennek okairól kérdeztük a Magyar Postát.

„A Magyar Posta 2020. április 1-től méltányossági alapon nem térhet el a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott kifizetési naptól. A posta a nyugdíjutalványok kifizetését megbízás alapján végzi. A kifizetés időpontja minden ellátott részére előre ismert, amelyről a posta minden tárgyévet megelőző november hónapban kifizetési naptár útján tájékoztatja személyre szólóan a nyugdíjast. A nyugdíjkifizetést a posta mindig előre meghatározott időben, ütemezetten kézbesíti, ettől eltérő igények kezelésére, például korábbi kifizetésre méltányossági okokból nincs már mód. A tavaly áprilisban bevezetett változás azért volt szükséges, mert a méltányossági kifizetéseknél olyan személyes adatokat kellett elkérni, amelyek kezelésére nincs lehetősége, illetve felhatalmazása a postának az adatvédelmi szabályok szerint. A nyugdíjas a naptár alapján pontosan tudja, hogy mikor érkezik a nyugdíja (egyenlő időszakonként kapja az ellátást), extrém esetekben (pl. elutazás, kórház) van letéti idő, utánküldés, valamint helyettes átvevői és meghatalmazotti átvétel is lehetséges” – tájékoztatta lapunkat a Magyar Posta Zrt. sajtóosztálya.

Tavaly április óta a postánál nincs mód a nyugdíjak korábbi kifizetésére méltányossági okokból
Fotó: PT/FMH

A több mint két és fél millió magyar nyugdíjasnak, a nyugdíjszerű ellátásban részesülők jelentős részének a megadott bankszámlára érkezik a nyugellátás összege. A Magyar Államkincstár közlése szerint 2021-ben is a nyugdíjutalás időpontjai mindig a hónap 12. napjához legközelebb eső első munkanapra esnek majd. Így a februári nyugdíjakat 11-én utalják, a legtöbb számlavezető pénzintézet pedig 12-én írja jóvá az összeget.

Fontos kiemelni, hogy a jövő hónapban érkezik a 2024-ig fokozatosan visszaépülő 13. havi nyugdíj első része. Ez idén egy átlagos összegű (150 ezer 600 forintos) nyugdíjban részesülő esetén mintegy 37 ezer 650 forintot jelent. Zsigó Norbert államtitkár korábbi nyilatkozata szerint az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők kapják meg 2021-ben az egyheti pluszjuttatást 77 milliárd forint értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában