a jogász válaszol

2020.10.31. 15:00

Tartási szerződés megszüntetése

Egyedülálló idős személyek a gondozásuk biztosítására gyakran kötnek tartási szerződést.

Dr. Unger Zsolt

Előfordul, hogy a szerződés megkötését követően a tartást vállaló személy a tartást nem nyújtja, vagy nem tudja nyújtani, így szükségessé válik a szerződés megszüntetése.

A tartási szerződésben a tartást vállaló személy arra vállal kötelezettséget, hogy a tartásra jogosultat a körülményeinek és szükségleteinek megfelelően ellátja, gondozza.

A tartást vállaló személy a szerződésbe foglalt ellenszolgáltatást kap, bár az ingyenes tartási szerződés sem kizárt. Az ellenszolgáltatást általánosságban az eltartott személy tulajdonát képező ingatlan jelenti, amelynek tulajdonjogát a tartásra kötelezettre ruházza át a tartás fejében. Lehetőség van arra, hogy a felek közös megegyezéssel módosítsák a szerződést, mind a tartási kötelezettség tartalmát vagy az ellenszolgáltatást is.

Amennyiben a felek közös megegyezéssel nem tudják módosítani a szerződésüket, akkor a bíróságtól kérhetik a tartási szerződés módosítását. A bíróság a szerződést mindkét fél érdekeinek figyelembevételével módosíthatja.

A szerződés módosításának egyik formája, ha azt a bíróság életjáradéki szerződéssé alakítja. Ekkor a meghatározott összegű életjáradékot köteles fizetni, általában havi rendszerességgel.

A tartási szerződés megszüntetésére közös megegyezéssel lehetséges, amelyet csak a jövőre nézve tudják megszüntetni szerződésüket, mivel a természetben nyújtott tartást (ápolást, gondozást) „visszaadni” már értelemszerűen nem lehet.

A bíróság a tartási szerződést akkor szünteti meg, ha a szerződés célja a szerződés módosításával nem valósítható meg, ha a tartást nem teljesítik, és a szerződés életjáradékká sem alakítható, mert az érintett fél rossz anyagi helyzete miatt az életjáradékot sem tudná teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában