Országzászló-emlékmű

2020.09.19. 07:00

„Magyar, legyen hited!”

Ünnepélyesen avatták fel Dunaföldváron az újonnan felállított Országzászló-emlékművet pénteken délután. Ez hű másolata az 1938-ban Kari Ferenc József szobrászművész által elkészített és közadakozásból finanszírozott szobornak, amellyel a földváriak elei a trianoni békediktátum tragédiájára emlékeztettek.

L. Mészáros Irma

Fotó: LI

A II. világháborút követően az eredeti emlékmű eltűnt. Csak az idősek emlékezete és pár régi fénykép őrizte meg. Ezek alapján készült el a mai változat Weiszgáber János földvári kőfaragó mester munkája – az eredetivel azonos formában, ugyanazon felirattal, az eredeti helyétől pár méterre.

A zászló maga a nemzet, a nép, az ország
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az emlékmű javaslata lokálpatriótáktól indult, s a város képviselő-testülete határozata alapján az önkormányzat, a Történelmi Vitézi Rend földvári tagjainak és Jákli Viktor a támogatásával 2020 szeptemberére elkészült.

Az ünnepségen a szép számú városlakón kívül részt vett Kovács Pál államtitkár, jelen voltak a város vezetői, a Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egylete, a Történelmi Vitézi Rend képviselői. Eljöttek Kisújszállásról a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület, s Szegedről a Horthy Miklós Társaság képviselői.

Horváth Zsolt polgármester

Az ünnepség a vitézi díszőr­ség bevonulásával és a Himnusz eléneklésével kezdődött. Köszöntőjében Horváth Zsolt polgármester kiemelte, hogy adósságot törleszt a város e szoborral, mert eleink 1936-ban döntöttek arról, hogy a trianoni békediktátum tragédiájára emlékeztető Országzászló-emlékművet hagynak a következő nemzedékekre. A múlt megismerése nélkül nem lehet a jelent építeni, s a jelen nélkül nem lehet jövőt tervezni. Hajtsuk meg fejünket őseink előtt, s dolgozzunk közösen a város jövőjéért – mondta.

Fafkáné Simon Ildikó, a Művelődési Központ munkatársa

Zetényi Csukás Ferenc író a zászló tiszteletéről szólt. Hajdan „a zászlót megsüvegelték, az asszonyok keresztet vetettek, mert a zászló maga a nemzet, a nép, az ország.” Az ünnepség meghitt hangulatát Vesztergám Miklós zenész fájdalmasan felsíró tárogatószólója, a földvári Bertalan Emese éneke és a szavalatok teremtették meg. Elhangzott az a költemény, Papp-Váry Elemérné Hitvallása, amely a Trianont követő korszak nemzeti imája lett. Az idős, erdélyi származású Publik Antal pedig ugyanazt az Országzászló című Szath­mári-verset szavalta el – hasonló előadásmóddal –, mint az eredeti avatóünnepen több mint nyolc évtizeddel ezelőtt.

Az emlékművet és a jelenlévőket megáldotta Molnár Iván evangélikus és Vizi János református lelkész. Ezután Szávolovics Gabriella előadásában meghatóan szólt az Ima a hazáért című dal, s amely alatt a közösségek és intézmények képviselői az emlékezés koszorúit helyezték el.

A földvári Duna-parton tehát újra ott áll az emlékmű, mementóként, főhajtásként és sarkallva a jelent a múlt ismeretére, a közös tettre. „Magyar legyen hited, s tied a jövendő.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában