A Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásába kerültek át

2020.09.11. 16:29

Görögkatolikus iskolaként folytatja a Gárdonyi

2020. szeptember 1-től a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola fenntartói joga a Hajdúdorogi Főegyházmegyéhez került. Ennek apropóján a Főegyházmegye főpásztora Kocsis Fülöp érsek-metropolita szeptember 4-én Dunaújvárosba látogatott.

duol.hu

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fülöp érsek-metropolitának két nyomós indoka is volt, hogy Dunaújvárosba látogasson. Gőzerővel épül a templom, és a szakmai sikereiről ismert Gárdonyi Géza Általános Iskola ettől a tanévtől a görögkatolikus egyház fenntartásába került.

A Görögkatolikus egyház hívei hazánk észak-keleti térségében élnek nagy számban, de az elszármazottak révén más országrészekben is jelentős számú szórványközösség van. A Hajdúdorogi Főegyházmegye köznevelési intézményhálózatának bővítését koncepcionálisan tervezi azokon a településeken, ahol ezek a közösségek megerősödnek.

Az elmúlt évtizedben szépen fejlődő egyházközség alakult Dunaújvárosban Kovács István parókus atya vezetésével. Kocsis Fülöp metropolita atya elérkezettnek látta az időt, hogy az egyház szolgálatát, mint iskolafenntartó is megerősítse a városban, ezért a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola fenntartói jogának átvételét kezdeményezte. Minden szükséges támogatást megkapott a kezdeményezés, a hatósági folyamat jogszerűen lezajlott, az iskola 2020. szeptember 1-től Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola néven, a város második egyházi köznevelési intézményeként folytatja működését.

Az intézmény értékálló hagyományait megtartva – táncművészet, labdajátékok – építik tovább új görögkatolikus arculatát
Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Az egyház közismerten nyitott minden társadalmi csoport irányában ezért készséggel tettek eleget a kormányzati elvárásnak, hogy vállalják az iskola jelenlegi beiskolázási körzetéből való felvételt, kitételként azzal, hogy élenek a köznevelési törvény adta jogunkkal, (31.§ (2) a)) miszerint a keresztény értékek iránti elköteleződés feltétele az iskolai felvételnek, és a római katolikus és görögkatolikus vallásúakat előnyben részesítik a város és környékén lévő településekről.

Az intézményt 239 tanulóval, és 20 fős nevelőtestülettel és 7 egyéb munkakörben foglalkoztatottal vették át. Az igazgató továbbra is Szóládi Zoltán, igazgatóhelyettes Tóth-Németh Csilla, a lelki igazgató Kovács István atya lett. Az intézmény értékálló hagyományait megtartva – táncművészet, labdajátékok – építik tovább új görögkatolikus arculatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában