Piros térkép

2020.08.25. 12:00

Ezekbe az országokba nem ajánlott utazni a koronavírus-járvány súlyossága miatt

feol.hu

Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, ugyanakkor sok országban továbbra is nő a fertőzések száma, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van, írja a feol.hu. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, a kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát. A vírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe. Az országos tisztifőorvos meghatározta és hetente felülvizsgálja a zöld, sárga, piros besorolású országokat.

  • Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről.
  • A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is.
  • A járványügyi készültség alatt is működik az Operatív Törzs, és szükség esetén járványügyi bevetési egységet rendel ki oda, ahol a fertőzés felüti fejét.
  • Ha valaki külföldre utazik, akkor javasoljuk, hogy tájékozódjon a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról.

  • Beutazási korlátozások: A külföldi az országokat három – piros, sárga, zöld – kategóriába soroltuk. A sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén. További részletes információk és a PCR-tesztet végző laborok listája itt érhető el.

  • Fontos tudni, hogy nem jár táppénz a sárga vagy piros besorolású országokból hazatérők hatósági házi karanténjának idejére. A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra kerül sor. Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el. Értelemszerűen így táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt. Ez egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen a fertőzésveszélyes országokban nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli. Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak hazatérése után nem csak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie. Abban az esetben, ha szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el. Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt. Ez esetben a már igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént.Természetesen azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos és táppénz is jár nekik, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való hazautazással összefüggésben – rendeli el. A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását, így a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. A nyaralást tervezőknek továbbra is elsősorban a belföldi nyaralást javasoljuk.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában