Csak a repülés állt le egy hónapra, de a munka folytatódott a pandémia idején is

2020.05.19. 11:30

Jó együttműködésben: tervek és fejlesztések a repülőtéren

A repülőnap már biztosan elmarad, versenyeket azonban még terveznek lebonyolítani. A programok halasztása mellett a fejlesztésekre koncentrálnak.

Horváth László

Az év elején adtunk hírt a Dunaújvárosi Repülőtér új üzemeltetőjének, a Baracs Repülőtér Kft.-nek a terveiről, a repülési lehetőségek bővítéséről, programokról. A koronavírus megjelenése azonban itt is alaposan átírta az elképzelések megvalósulását. Nagy tömegrendezvényeket a repülőtéren sem lehet megtartani, de ettől még nem állt meg az élet a reptéren. Mihalcsek Noémivel, az értékesítésért felelős vezetővel beszélgettünk.

A Dunaújvárosi Repülőtéren egyelőre még több a pihenő gép, de már tervezik a versenyeket
Fotók: Horváth László

– Miként tervezik a repülős életbe való visszatérést?

– Az élet nem, csak a repülés állt le, és az is időszakosan, azaz egy hónapra. A vírus okozta korlátozások után társaságunk is alkalmazta a megfelelő megelőzési és védekezési protokollt, amelyben mindenki felelősségteljesen állt a feladatok elé. A repülésben szerencsére magát a repülést így csak kis mértékben korlátozta a rendkívüli helyzet. A kényszerű szünetben viszont több energiát fordíthattunk a fejlesztésekre. Befejeződött a hangár ereszcsatornázása. Felépítettünk száz méter kerítést, és kitakarítottuk a telepet. Nemrég érkezett meg mobil irodaépületünk, illetve a napokban kezdtük el építeni a szaniter helyiségünket, ahol két szoba, fürdők, zuhanyzók és büfé kialakítását végezzük. Vannak tehát tennivalóink, és szerencsére folyamatosan haladhatunk is vele.

A szaniter helyiség készítésén szorgoskodik Farkas Gábor, Mihalcsek Noémi és Moskovits Ervin

– A közösségi programok terén milyen változásokra készüljünk?

– A június elejére tervezett Baracs-Kisapostag repülőnapot a vírushelyzet miatt már nem tudjuk megrendezni. A szervezési folyamatokat is le kellett állítanunk, mivel augusztus 15-ig erre nem kaphatunk engedélyt. Személy szerint is fájdalmas pont ez nekem – mondta Mihalcsek Noémi –, mert ez lett volna az első komoly megmérettetésünk. Rendkívül sajnáljuk, hiszen nagyon szép hagyományai vannak ennek a programnak. Sok még a kérdőjel a közösségi események rendezhetőségével és idejével kapcsolatban. Reméljük, ha magát a repülőnapot nem is, de egy családi napot talán összehozhatunk az ősz eleji időkben. Szintén nagy a bizonytalanság a tervezett versenyek esetében, de erről sem mondunk le teljesen. Nincs még kitűzve, hogy elmarad, így bízunk a megrendezés lehetőségében.

Mészáros Máté, a Dunaferr Repülő Klub ifjú reménysége hosszútáv-repüléssel nagy lépést tett az ifjúsági utánpótlás korosztályban

– Szó volt egyesületek alakulásáról, képzésekről.

– Lassan csordogálnak az engedélyek, mivel a hatóságok is korlátozottan dolgoznak. A Baracs Repülő Klub bejegyzés megtörtént, ahol több szakosztályban indulhat majd a munka. Ide tartozik, hogy nagyon szépen alakul az együttműködésünk a Kisapostagi Repülő Egyesülettel és a Dunaferr Repülő Klubbal is. Például a pályát is közösen tartjuk karban. Azt gondolom, hogy nagyon pozitív az együttműködésünk. A vírus okozta nehézségek ellenére pedig egyáltalán nem mondtunk le a sikeres évzárásról.

Amint írásunkban rávilágítottunk, nem állt meg az élet a repülőtéren. Vannak örvendetes új hírek, valamint remek elképzelések, tervek és fejlemények. Talán hamarosan személyesen is meggyőződhetünk róla, akár egy remek repülős program keretén belül.

Van remény, hogy a reptéren is visszaáll a közösségi élet

Négyen csaknem kétezer kilométert vitorláztak május elején

Az elmúlt héten, május 5-én a helyi vitorlázó pilóták közül hárman repültek ötszáz kilométeres távot, illetve egy tizenkilenc éves fi atalember, Mészáros Máté háromszázhetvenhét kilométert, amivel igen nagy lépést tett az aranykoszorú megszerzése felé. Mészáros Máté a Dunaferr Repülő Klub és a Magyar Vitorlázórepülő Válogatott ifjúsági utánpótlás keretének tagja. Az említett táv a felkészülésének része volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában