Harcban az illegális szemét ellen is

2020.03.23. 09:00

Az önkormányzat kemény bírságot ró ki a névtelenül hulladékot lerakókra

Harcban az illegális szemét ellen is – ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót Mezei Zsolt általános alpolgármester a Fáy utcai szelektív hulladékgyűjtő szigetnél.

Brousil Csaba

Mezei Zsolt, Dunaújváros általános ügyekért felelős alpolgármestere

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Elmondta, hogy a koronavírus szülte veszélyhelyzetben kulcsfontosságú a higiénés előírások betartása, ami vonatkozik a megfelelő hulladékkezelésre is. Az önkormányzat összehangolt munkával, plusz humán erőforrás bevonásával igyekszik megtakarítani a várost a szeméttől. Kiemelte azonban, hogy ez mit sem ér, ha a városlakók e téren nem viselkednek felelősségteljesen és szabályosan. A városban lévő huszonhét szelektív szigetet és környéküket hetente kell takarítani, mivel sokan oda rakják le a kommunális hulladékukat is. Ez nagyrészt annak tulajdonítható, hogy sok társasház visszamondta a szolgáltatónál az ezer literes szeme­tesedényeket és helyettük kisebbeket rendeltek, olcsóbban. A szemét viszont ezekben nem minden esetben fér el, így kerülhetnek a szelektív szigetekre. Arra kért mindenkit, hogy ezen a gyakorlaton változtassanak, és ne cseréljék a nagy szemetes edényeket kisebbekre.

Mezei Zsolt, Dunaújváros általános ügyekért felelős alpolgármestere
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Elmondta, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel a városi hulladékudvart határozatlan időre bezárták. Oda most nem lehet leadni a keletkezett szemetet, de az sem járja, hogy a hulladékszigeteken a szemetesharangok üresek, miközben a környékükön több köbméter szemét gyűlik fel. Kihangsúlyozta, hogy a toleranciának vége, az önkormányzat keményen fellép a jövőben az illegális szemetelők ellen. Az eldobott szemétből sok esetben be lehet azonosítani annak „feladóját”, akihez el is fogják juttatni a bírságról szóló végzést és a csekket. A bírság akár 150 ezer forintra is rúghat. Mint mondta, már több ilyen eljárás van folyamatban. Ebbe az akcióba bevonták a rendőrséget és a polgárőrséget is, hogy hatékonyan tudjanak fellépni az illegálisan hulladékot lerakókkal szemben.

Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője annyival egészítette ki az elhangzottakat, hogy a huszonhét szigetből öt mellett van csak kamera, és ezeknek a beüzemelési engedélye a márciusi közgyűlésen került volna a testület elé, de a közgyűlés elmarad. Ennek fényében egyeztetnek, hogy milyen ad hoc döntéseket tudnak meghozni ezzel kapcsolatban, hogy a felderítést és a szankcionálást egy fokkal magasabb szintre emelhessék.

Az alpolgármester által ismertett gyakorlatot külföldön már hosszú ideje alkalmazzák, és az eddigi tapasztalatok szerint eredményesen. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert a megelőzés a legtöbb esetben nem jár annyi költséggel, mint adott esetben a szankcionálásra fordított eszközök esetében történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában