nem árt tudni

2019.09.02. 16:00

Ha adóstárs lesz, érdemes tudnia

Az adóstárs az a személy, aki a hitel és járulékai visszafizetéséért az adóssal együtt felel.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

Adóstárs lehet a kölcsönigénylő házastársa, élettársa, családtagja, a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, illetve az ingatlanra bejegyzett valamely jog jogosultja is. Adóstárs bevonását a kölcsönszerződésbe több okból is szükségesnek tarthatják a pénzintézetek. Ennek egyik oka lehet, hogy az adós jövedelme önmagában nem megfelelő az igényelt hitelösszeghez, ezért még egy személy jövedelme szükséges.

Az adóstárs elnevezés megtévesztő lehet, mert abból úgy tűnhet, hogy az adóstárs csak másodlagosan felel a tartozásokért. De igazából a legtöbb esetben az adós és az adóstárs egyformán kötelesek a kölcsön visszafizetésére, ezt egyetemleges kötelezettségnek nevezik, ami azt jelenti, hogy az adós és az adóstárs (mindketten) a teljes összeggel tartoznak, azaz nemfizetés esetén a teljes összeg bármelyiküktől követelhető.

Tehát, ha az adós nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, akkor a bank jogosult az adóstárstól követelni a hátralékos tartozást. Ha hosszabb időn keresztül nem fizet az adós, akkor a havi törlesztőrészlet az adóstárs munkabéréből is letiltható. A gyakorlatban így hiába az adós számlájáról történik a törlesztés, az elmaradásért mindketten egyformán felelnek. Tehát az adóstárs kötelezettsége ugyanolyan súlyú, mint az adósé, semmivel sem egyszerűbb a helyzete.

A kezes helyzete annyiban más, mint az adóstársé, hogy a kezes akkor köteles megfizetni a tartozást, ha az adóstól nem lehetett behajtani. Ha azonban a kezes készfizető kezességet vállalt, akkor az adós nem fizetése esetén vele szemben is azonnal lehet követelni a tartozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában