Programokkal, látványossággal töltötte be az eMobility Show a Városháza teret

2019.09.27. 20:00

Elektromobilitási mintarégió lesz hamarosan Dunaújváros

A pénteki nap az elektromobilitás jegyében zajlott Dunaújvárosban, ugyanis a Városháza térre látogatott az EWAVE eMobility Show. Már a megnyitó előtt is volt minek örülni ennek jegyében.

Balla Tibor

Fotó: LI

Az elektromobilitást népszerűsítő rendezvény előtt már kisebb tömeg gyülekezett a Magyar úton, az Autó Máté Kft. telephelye előtt. Többek között dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa és Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester mellett feltűnt például dr. Nagy András, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese, Vígh Zoltán, az elektromobiliás elterjedését segítő Jedlik Ányos klaszter ügyvezetője, vagy Huba Bence, az NGM egykori osztályvezetője is, aki az elektromobilitás magyarországi korai elterjedésében komoly szerepet játszott. Hogy minek volt köszönhető ez az élénk érdeklődés?

Máté Márton, az Autó Máté Kft. ügyvezetője, dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa és dr. Kovács Pál, a Paks II beruházásért felelős államtitkár
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az Autó Máté Kft. új elektromos gyorstöltőjét adták át ünnepélyes keretek között. Több elektromosautó-töltő is van már a városban, minek köszönhető ez a kiemelt figyelem? – kérdezhetnék joggal. Nos, egyrészt annak, hogy az autókereskedelmi vállalkozás saját erős beruházásként telepítette ezt az összességében 72 kW-os teljesítményű, de DC töltésben 50 kW-os töltésre képes berendezést, másrészt ennek ellenére nem egy fizetős szolgáltatásról beszélhetünk, hanem egy közösségi célú fejlesztésről, ami nyitvatartási időben szabadon és ingyenesen használható, harmadrészt egy magyar fejlesztésű, rendkívül modern eszközről van szó, amiből összesen 20 darab lesz az országban, ebből hármat az Autó Máté Kft. telepít.

 

Gombos István, dr. Galambos Dénes és Máté Márton az átadáson

Délelőtt 10 órára a Városháza tér megtelt fiatalokkal, így dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára nagy érdeklődés mellett mondhatta el megnyitóbeszédét az ­EWAVE eMobility Show nyitányaként. A mi kezünkben van a jövő alakítása, tennünk kell érte – kezdte mondandóját, meghatározva az esemény szellemiségét. A jelenlévőket köszöntötte Cserna Gábor polgármester is. Ezzel a rendezvénnyel megérkezett a jövő Dunaújvárosba, hiszen az itt kiállított tárgyak, eszközök a jövőt képviselik – fogalmazott. Azt a jövőt, ami ebben a városban már három évvel ezelőtt elkezdődött, amikor megkötöttük a Modern Városok Programot a kormánnyal, amelynek egyik legfontosabb eleme az elektromobilitás. Ennek a házigazdája nálunk a Dunaújvárosi Egyetem, amely a térség meghatározó műszaki szellemi bázisa, és megtalálta a jövőbe vezető helyes utat – jelentette ki a polgármester.

Elsősorban a fi atalokat igyekszik megszólítani a rendezvény

A megnyitó után sajtótájékoztatót tartott Máté Márton, az Autó Máté Kft. ügyvezetője, dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa és dr. Kovács Pál, a Paks II beruházásért felelős államtitkár. A tájékoztatón részt vett többek között dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, a Dunaújvárosi Egyetem oktatási és általános rektorhelyettese, és később megérkezett Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter is. Dr. Mosóczi László elmondta, a kormány 2,3 milliárd forintos keretből 1600 tisztán elektromos autó vásárlását támogatta, és a Zöldbusz-program keretében 1,6 milliárd forintos mintaprojekt kezdődik hamarosan.

A mozgó versenyautó-szimulátort sokan kipróbálták

Dr. Galambos Dénes elmondta: a Modern Városok Program keretében a Dunaújvárosi Egyetemmel közösen létrehozták a város elektromobilitási tanulmánytervét, amelyre százmillió forintot biztosított a kormány. – Örömmel jelenthetem be, hogy 1,2 milliárd forintot fog biztosítani a kormány három elektromos busz, közszolgáltatási feladatokra használt személy- és kistehergépjárművek, elektromos motorok beszerzésére a város számára. Ez hamarosan elindul, a program pedig folytatódik. Komoly tervünk van Paks II-vel is, hogy a következő években gyümölcsöző kapcsolat alakuljon ki – jelentette ki Galambos Dénes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában