bejárás

2019.07.26. 11:30

Modernizálták a Magyar úti nappali otthont

Európai uniós pályázatból három dunaújvárosi szociális intézmény esett át komplex felújításon az év folyamán.

Tóth Alexandra

20190725 Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere meglátogatta Magyar úton felújított idősek otthonát Dunaújváros Magyar út Fotón Cserna Gábor polgármester és Vera néni, városlakó Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád házi Szent Erzsébet Idősek Otthonainak két telephelyét újították fel a közelmúltban. Az ESZI Magyar úti intézményében Cserna Gábor polgármester, Hingyi László, a 10. választókörzet önkormányzati képviselője és Mészáros László képviselőjelölt tartott bejárást csütörtökön dél­előtt.

Cserna Gábor, Hingyi László és Mészáros László a bejáráson

Gyöngyösiné Hoffer Szilvia gondozásiközpont-vezető a polgármester kérdéseire válaszolva elmondta, a Batsányi utcai intézményük felújítása tavaly fejeződött be, a Magyar úti II. számú gondozási központot pedig tavasszal adták át új formájában. A komplex energetikai korszerűsítésen átesett épületben tetőcsere, új szigetelés felhelyezése, nyílászárók cseréje, külső festés és mozgássérült-mellékhelyiség kialakítása valósult meg pályázati pénzből. A belső terek festését, az új bútorokat és egyéb, elsősorban esztétikai megfontolásból végzett beruházásokat az intézmény saját keretből és alapítványi finanszírozásból oldotta meg.

Vera néni azt mondja, már régóta szeretett volna kezet fogni Cserna Gábor polgármesterrel, de eddig még nem volt rá alkalma

Tetőcsere, festés, szigetelés történt az épületben

A rövid tájékoztató után betekintettünk egy éppen zajló reggeli foglalkozásba, amelybe Cserna Gábor is beszállt pár labadapassz erejéig. A jókedvű, idősekből álló csapat tagjai elmondták, nagyon elégedettek a Búzavirág Idősek Klubja nappali ellátásával és az intézmény valamennyi dolgozójával, s az étkeztetés minőségével is. A reggeli tornán akkorra már túl voltak, a szalonhelyiségben épp fociztak és beszélgettek. Két passz között Gaspari Gézáné Vera néni megragadta az alkalmat, és kezet fogott a polgármesterrel. Mint ahogy elmondta, már háromszor találkoztak, de eddig még nem volt alkalma személyesen is beszélni vele.

Labdás foglalkozás a szalonban – ez egy olyan foci, ahol bottal is lehet rúgni a bőrt, ahogy azt egy jó kedélyű úrtól megtudhattuk Fotók: Zsedrovits Enikő

Az önkormányzat vendégei megtekintették a felújítás valamennyi állomását az épületen belül, köztük a mozgássérült-mosdót, a modernizált tálalókonyhát és az otthonossá varázsolt szalont is.

Igény szerint

Az ESZI II. sz. Gondozási Központjában jelenleg öt ellátó, két étkeztető, tizenegy otthoni gondozó és egy vezető gondozó dolgozik. A munkában közreműködik a kórház Egészségfejlesztési Irodája is. A szolgáltatást igénybe vevő idősek reggel kilenc órára érkeznek meg a Magyar út 32-höz; akik igénylik, azt autóval hozzák-viszik a szociális gondozók. Az intézmény nem bentlakásos, csak nappali ellátást nyújt, amely tartalmazza a programokat, a meleg étkezést és a fuvar díját is.

Különböző ellátás

A nappali ellátást nyújtó szolgáltatás két telephelyen működik. Amíg a Magyar úton a Búzavirág Idősek Klubjában a jó szellemi egészségnek örvendő idősekkel foglalkoznak a gondozók, addig a Batsányi utcában működő Levendula Idősek Klubjában a demenciával élőket fogadják. Mindkét helyen telt ház van jelenleg, előbbibe közel 70, utóbbiba közel 20 idős ember tartozik. Akik szeretnék igénybe venni a nappali ellátást a jövőben, azok várólistára kerülnek, amelyről a vezetőknél érdeklődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában