Megváltozott az intézmény szellemisége, hangulata

2019.04.05. 17:30

A Szabó Magda iskola első tanéve

Csend van és nyugalom: lehet tanulni és tanítani! – foglalta össze a szeptemberben kezdődött tanév eddigi tapasztalatait Farkas Márta, a Szabó Magda Tag­intézmény igazgatója.

Pekarek János

A Bocskai István Református Oktatási Központ, vagyis: a BIROK lett az üzemeltetője a korábbi Szilá­gyi Erzsébet általános iskolának, amely a váltással nevet is változtatott: új nevét a feledhetetlen írónőről, Szabó Magdáról kapta.

Ilyen egy pályaorientációs nap a közelmúltból a Szabó Magda református iskolában Fotók: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Farkas Márta, a tagintézmény igazgatója (a BIROK, amelyet a Halásztelki Református Egyházközség tart fenn, számos általános és középiskolát üzemeltet) abban foglalja össze a változás lényegét, hogy már nem kell mindenáron minden diákot megtartaniuk: aki nem vállalja az iskola hitvallását, értékeit, hogy szeretetben, békességben, nem káromkodva végzik el a közös munkát tanárok és diákok egyaránt. Az újonnan beiratkozók azt is vállalják, hogy hetente két hittan­órán vesznek részt, egyházi énekeket tanulnak, s havonta egy istentiszteletre is ellátogatnak (felekezettől függetlenül). Aki meggondolja magát, az minden további nélkül eltávozhat az intézményből egy másik iskolába.

Szerencsére csak 15-20 ilyen diák akadt, a többieknek nem okoztak nehézséget ezek a feltételek (vagy inkább: körülmények?), mint ahogyan szüleik is el tudták fogadni mindezeket. Sőt: minden jel szerint örömmel vették az iskola légkörének megváltozását, mondta az igazgatónő.

Egy érdeklődő az iskolanyitogató napon

Aki hangsúlyozza a városi önkormányzat segítőkészségét és támogatását működésükhöz. Folyamatosan csinosodik az iskola, az új fenntartótól öt új munkahelyi státuszt, irodai számítógépeket, padokat, könyveket, sporteszközöket is kaptak, és több közösségformáló rendezvényt is tervbe vettek. A közeljövő egyik izgalmasnak ígérkező eseménye lesz például Pintér Béla koncertje.

Mindezek mellett nemcsak a fegyelmi, hanem a tanulmányi eredmények is javulnak, és egyre nagyobb az érdeklődés a városban újnak számító oktatási lehetőség iránt. Farkas Márta elmondta, hogy bár csak a jövő héten lesz a hivatalos iskolai beíratás, már eddig kétszer annyi szülő érdeklődött nála a lehetőségekről, mint tavaly. Egyelőre 170 körüli a diáklétszám, az iskolát 28 tagú felnőttcsapat működteti. Akár száz újabb diákkal is bővíthetik a létszámot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában