Tanulók, akikhez egészen másképp kell hozzáállni

2019.04.10. 11:30

A speciális bánásmódot igénylő gyerekekről szólt a szakmai nap

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye szervezésében egész napos szakmai konferencia volt tegnap a polgármesteri hivatal C szárnyának rendezvénytermében.

Tóth Alexandra

Az egész napos előadás-sorozat reggel kilenc órakor vette kezdetét, a nyitóbeszédek között Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester is elmondta köszöntő gondolatait.

A délelőtt folyamán olyan informatív előadásokkal várták a pedagógusokat, amik segítenek nekik az osztályközösségekben egyre nagyobb számban megjelenő, különleges bánásmódot igénylő gyerekek kezelésében, megértésében, fejlesztésében. A nagynevű előadók között hallhatták a megjelentek dr. Vass Vilmos habil. egyetemi docenst a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseletében. Majd dr. Borbély Sjoukje gyermek-szakpszichológus, gyógy­pedagógus, orthopedagógus beszélt arról, milyen jelentős változásokon mentek keresztül a pedagógiai szerepek az utóbbi években, illetve arról, mennyi dilemmával, kihívással szembesülnek a tanárok, tanítók mostanában.

Nagyon sok pedagógus regisztrált a pedagógiai szakszolgálat rendezvényére, az érdeklődők megtöltötték a városháza rendezvénytermét Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ezt Hoffman Judit előadása követte. A gyógypedagógus, iskolaelemző-fejlesztő pedagógia szakos tanár a Baranya Megyei Pedagógiai Szolgálattól érkezett, prezentációjának címe: BTMN (beilleszkedési, tanulási, motivációs nehézséggel küzdő) gyermekek az óvodában, iskolában – helyzetkép, nehézségek, lehetőségek. Hoffmann Judit statisztikákkal alátámasztva számolt be arról, hogy az utóbbi években milyen jelentős a különleges bánásmódot igénylő gyerekek számának százalékos növekedése az oktatási intézményekben 2010 ás 2016 között. Az előadó hozzátette, ennek az az oka, hogy a 21. század egyáltalán nem a gyermekek százada. A szülők kevesebb figyelmet fordítanak rájuk, és kevesebb értékes időt töltenek velük, a gyerek pedig kompenzál, akár magatartási zavarok kifejlesztésével is. A legtöbb BTMN gyermek jól fejleszthető és a nehézségek idővel megszüntethetők, amíg az SNI-s gyerekek (sajátos nevelési igényű) számára gyógypedagógiai segítség szükséges.

Gombos István alpolgármester mondott köszöntőt

Beszélt arról is, hogy osztályközösségben fontos, hogy differenciáltan foglalkozzanak velük, az osztályfőnök pedig próbálja megérteni és megismerni egészségügyi, lelki, szociális és képességi szempontok szerint mind a BTMI, mind az SNI-s tanulókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában