kátyúk javítása

2019.02.07. 07:00

Járhatóbb utak kialakításán dolgozik városszerte a DVG

A város legforgalmasabb, legfrekventáltabb útjain már megkezdték a télen keletkezett úthibák javítását. A munkákat szakmai vélemény és lakossági bejelentések alapján végzik, a priorizálásban pedig az adott útszakasz forgalma, valamint a kátyúhelyzet súlyossága a mérvadó.

Tóth Alexandra

Hozzáfogtak a kátyúk javításához a DVG Zrt. munkatársai, a lakosság Dunaújváros-szerte tapasztalhatja a helyenként kifejezetten balesetveszélyes gödrök eltüntetésén dolgozó munkások jelenlétét.

Ahogy Markóth Bélától, a Városüzemeltetési és Beruházási Osztály vezetőjétől megtudtuk, minden télnek úgy indulhatunk neki, hogy valamennyi úthibát helyrehoznak, ám a csapadék és a fagy újabb és újabb feladatokat ad a javítást végzőknek. A sok hőmérséklet-ingadozás, a nagy mennyiségű csapadék, fagyás, illetve olvadás kedvez az úthibák kialakulásának. Apró repedések keletkeznek az aszfaltban, az idő folyamán pedig egyre több víz kerül a résekbe, ami ha megfagy, további tágulást okoz. Az időjárási körülményeken túl az áthaladó járművek is megrongálják az egyébként is sérülékeny utakat.

A DVG Zrt. munkatársai a Magyar út belső Park Center felőli részén dolgoztak a kátyúkon tegnap kora délután Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A száraz időjárásnak és a magasabb hőmérsékletnek köszönhetően azonban most már hozzá tudnak látni a tél okozta károk felszámolásához. A városüzemeltetési és beruházási osztály egy keretszerződéssel működik együtt a DVG Zrt.-vel. A városüzemeltetés útügyi előadói rendszeres bejárások során térképezik fel az utak helyzetét, valamint rendszeresen érkeznek lakosság által tapasztalt gödrökkel kapcsolatban bejelentések. Markóth Béla arra kéri a dunaújvárosiakat, legyenek türelemmel, hiszen rengeteg kátyú vár javításra, ezek orvoslására pedig időre van szükség. Az viszont bizonyos, hogy ha az időjárás is engedi, akár heti több alkalommal is küldenek megrendelést a DVG Zrt. munkatársai felé. A közútkezelés egyik legfontosabb feladatát a tegnapi nap folyamán a Baracsi úton, illetve a Magyar úton végezték a munkások, a lista azonban hosszú.

A kátyúk balesetveszélyesek is lehetnek, amennyiben a sofőr autójának sebességével, a végrehajtott manőverekkel nem veszi figyelembe az utak minőségét. Amennyiben mégis belehajt egy gödörbe, és ennek következtében autóját károsodás éri, az önkormányzat felé írásban kell két napon belül megtenni a bejelentését a káreseményről. Az önkormányzatok vagyonbiztosításon belüli felelősségbiztosítása fedezi a károkat. Előfordulhat, hogy az önkormányzat is vizsgálja majd az ügyet, ilyenkor a városgondnokság is jegyzőkönyvet készít, amit adott esetben szintén bekér a biztosítótársaság.

Egymilliárd forintból újul a Vasmű út

Az időszakos, rutinszerű felújítások mellett egyéb, nagyobb volumenű beruházások is várhatók a közeljövőben. Még az idén teljes burkolati felújításon esik át a Vasmű út belvárosi szakasza. Ennek tervezésére 20 millió forintot szavazott meg a közgyűlés. A napirendhez kapcsolódó tájékoztatójában Cserna Gábor elmondta, a kormány még tavaly év végén közel egymilliárd forintot szavazott meg a fent említett munkálatok kivitelezésére. Emellett, amennyiben az időjárás is engedi, tavasz végére, nyár elejére befejezik a járdák felújítását is a József Attila utcában. A napokban a régi, erősen elhasználódott aszfaltburkolat feltörését végezte a DVG Zrt. a területen. Az idén felújítandó Vasmű úthoz csatlakozó belvárosi utcák mindegyikében modern burkolaton történhet a gyalogos forgalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában