havonta 7450 forint

2019.01.05. 12:00

Adókedvezmény jár a betegségek után

Ha munka mellett valamilyen betegségben szenved a munkavállaló, akkor a minimálbér öt százalékának megfelelő adókedvezménnyel támogatja az állam.

mw

Fotó: pixabay

Ez havonta 7450 forintos kedvezményt jelent. Fontos, hogy az erre való igényünket még most, januárban jelezzük a munkaadónak.

Honyek Péter adószakértő az Echo TV-ben elmondta, több mint kétszáz betegség esetében lehet igénybe venni a támogatást, és nem kell feltétlenül súlyos fogyatékosságban szenvedni ahhoz, hogy valaki jogosult legyen rá. A számba vett betegségek közé tartozik többek között a laktózintolerancia, a lisztérzékenység, a szívbetegségek, mozgásszervi betegségek, érbetegségek, emésztőrendszeri betegségek, hallási, látási fogyatékosságok, illetve a daganatos megbetegedések is. Jó tudni, hogy bár az egyes típusú cukorbetegség rajta van a listán, a kettes típusú csak abban az esetben vehető figyelembe, ha valamilyen szövődménnyel jár együtt. Az interneten könnyen megtalálható az a kormányrendelet, amelyben az összes olyan betegség szerepel a BNO-kódokkal együtt, amely adókedvezményre jogosítja fel a munkavállalót – jelezte a szakértő.

Honyek Péter elmondta, kedvezmény igénybevételéhez szükség van a háziorvos vagy szakorvos által kiállított igazolásra arról, hogy a listán szereplő valamely betegségben szenved az illető. Emellett a kedvezménnyel visszamenőlegesen is lehet élni abban az esetben, ha valaki az orvosi igazolást visszamenőlegesen megkapja. Kiemelte, a kedvezmény nem új keletű dolog, 1996 óta szerepel a személyijövedelemadó- törvényben, gyakorlatilag azóta is változatlanok a feltételek, csak 2010-ben volt benne egy kisebb változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában