piaci körkép

2019.01.19. 14:00

A téli zimankóban mosolyogva kínálni

Mostanában reggelente szó szerint lehűl a levegő, éjféltől melegedés helyett belehúz a mínuszokba az időjárás, nem csoda, ha foghíjas standokkal találkozunk a piacon.

Jakab Klára

Persze van néhány elszánt árus, aki dacolva a hideggel, pokróccal takarva áruját várja hűséges vásárlóit. Kofa legyen a talpán, aki ilyenkor is mosollyal kínálja a portékáját. Inkább kevesebb, mint több standon látni árut, ennek dacára az alapos háziasszony mindent megtalál a család heti ellátásához. Zöldség, gyümölcs, tojás, méz, savanyúság, füstölt áru – kínálat van mindenből, csak buksza is legyen hozzá. Megszoktuk, tudjuk, hogy januárban nekilódulnak az árak, többet fizetünk a krumpliért, ára elérte a háromszáz forintos lélektani határt, a sárgarépa, gyökér, zellergumó, karalábé is drágul.

A fagyos hideg dacára kínálat van mindenből a piacon, csak buksza is legyen hozzá
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Berendezkedhetünk ezekre az árakra, a tapasztalat szerint így lesz ez nagyböjtig vagy akár húsvétig is. Apropó húsvét! A tojást most még baráti áron kínálják, az apróbbat 35 forintért, a legdrágább fajta is 48 forintot kóstál, köszönet a szorgalmas tyúkoknak, amiért nem apad a kedvük.

Két hete már a farsangi szezonban járunk, az eszem-iszom, dínomdánom idejében, a bálok korában, ilyenkor nemhogy megengedett, egyenesen kötelező a sűrű levesek, vastag húsok, gazdag sültek fogyasztása, amit persze jóféle borokkal öblítene le a szomjas ember… A piacon nincs házibor-kimérés, se pálinkaház, ahol a selymes almapárlattól kezdve az illatos körtepálinkán át a szilvóriumig kedvére válogathatnának az ínyencek – pedig lehetne, ha lehetne.

Portyánk során a füstöltségeknél időztünk hosszasan, az év végi, év eleji disznóvágások eredményei érzéki illatokkal hívogatnak, csalogatnak.

Hűséges árusok várják a hűséges vásárlóikat

Kapható sütni való kolbász és hurka (többféle ízesítésben: rizses, májas, véres, majoránnás). Gusztusosan csíkozódnak a füstölt szalonnák, abálva, kövesztve, főzve, pácolva. Kellően szikkadt már a házikolbász is, legyen csípős, csemege, köménymagos. A disznósajt is kelendő, meg a vastagkolbász, vagy nevezzük egyszerűen stifoldernek, ám a prímet minden bizonnyal a tepertő viszi, amiből ládaszámra vásárolunk a pirospozsgás fiatalembertől, aki még a tíz deka pörcöt is úgy adja át, hogy jó étvágyat kíván hozzá, ami majd váljék egészségünkre.

Ha kedvet akarnék csinálni a piacozáshoz, azt mondanám, gyönyörű újhagymát vettem, és öklömnyi fehér sampion gombát, sárga bélű, kásás krumplit meg céklát és egy csomó zöldséget, egy darabka füstölt tarját, csupán csak mert jól nézett ki, brokkolit és sütőtököt, de még mindig nem tudom, hogy ezekből mi készül, mert semmi, de semmi ötletem, hogy mit főzzek...

Piaci árak alakulása Ft

Burgonya/kg280–300

Vöröshagyma/kg270–300

Fokhagyma/kg1100–1500

Sárgarépa/kg280–350

Petrezselyemgyökér/kg1200

Fejes káposzta/kg350

Kelkáposzta/kg550

Karfiol/kg720–780

Sütőtök/kg200–280

Tv-paprika/kg680-800

Paradicsom/kg580–780

Újhagyma/cs150-250

Cékla/kg200-250

Tojás/db38–45

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában