2019.01.19. 14:00
A téli zimankóban mosolyogva kínálni
Mostanában reggelente szó szerint lehűl a levegő, éjféltől melegedés helyett belehúz a mínuszokba az időjárás, nem csoda, ha foghíjas standokkal találkozunk a piacon.
Persze van néhány elszánt árus, aki dacolva a hideggel, pokróccal takarva áruját várja hűséges vásárlóit. Kofa legyen a talpán, aki ilyenkor is mosollyal kínálja a portékáját. Inkább kevesebb, mint több standon látni árut, ennek dacára az alapos háziasszony mindent megtalál a család heti ellátásához. Zöldség, gyümölcs, tojás, méz, savanyúság, füstölt áru – kínálat van mindenből, csak buksza is legyen hozzá. Megszoktuk, tudjuk, hogy januárban nekilódulnak az árak, többet fizetünk a krumpliért, ára elérte a háromszáz forintos lélektani határt, a sárgarépa, gyökér, zellergumó, karalábé is drágul.
Berendezkedhetünk ezekre az árakra, a tapasztalat szerint így lesz ez nagyböjtig vagy akár húsvétig is. Apropó húsvét! A tojást most még baráti áron kínálják, az apróbbat 35 forintért, a legdrágább fajta is 48 forintot kóstál, köszönet a szorgalmas tyúkoknak, amiért nem apad a kedvük.
Két hete már a farsangi szezonban járunk, az eszem-iszom, dínomdánom idejében, a bálok korában, ilyenkor nemhogy megengedett, egyenesen kötelező a sűrű levesek, vastag húsok, gazdag sültek fogyasztása, amit persze jóféle borokkal öblítene le a szomjas ember… A piacon nincs házibor-kimérés, se pálinkaház, ahol a selymes almapárlattól kezdve az illatos körtepálinkán át a szilvóriumig kedvére válogathatnának az ínyencek – pedig lehetne, ha lehetne.
Portyánk során a füstöltségeknél időztünk hosszasan, az év végi, év eleji disznóvágások eredményei érzéki illatokkal hívogatnak, csalogatnak.
Kapható sütni való kolbász és hurka (többféle ízesítésben: rizses, májas, véres, majoránnás). Gusztusosan csíkozódnak a füstölt szalonnák, abálva, kövesztve, főzve, pácolva. Kellően szikkadt már a házikolbász is, legyen csípős, csemege, köménymagos. A disznósajt is kelendő, meg a vastagkolbász, vagy nevezzük egyszerűen stifoldernek, ám a prímet minden bizonnyal a tepertő viszi, amiből ládaszámra vásárolunk a pirospozsgás fiatalembertől, aki még a tíz deka pörcöt is úgy adja át, hogy jó étvágyat kíván hozzá, ami majd váljék egészségünkre.
Ha kedvet akarnék csinálni a piacozáshoz, azt mondanám, gyönyörű újhagymát vettem, és öklömnyi fehér sampion gombát, sárga bélű, kásás krumplit meg céklát és egy csomó zöldséget, egy darabka füstölt tarját, csupán csak mert jól nézett ki, brokkolit és sütőtököt, de még mindig nem tudom, hogy ezekből mi készül, mert semmi, de semmi ötletem, hogy mit főzzek...
Piaci árak alakulása Ft
Burgonya/kg280–300
Vöröshagyma/kg270–300
Fokhagyma/kg1100–1500
Sárgarépa/kg280–350
Petrezselyemgyökér/kg1200
Fejes káposzta/kg350
Kelkáposzta/kg550
Karfiol/kg720–780
Sütőtök/kg200–280
Tv-paprika/kg680-800
Paradicsom/kg580–780
Újhagyma/cs150-250
Cékla/kg200-250
Tojás/db38–45