A dunaújvárosi fiatalok az országos átlagnál jobbak

2018.12.18. 11:30

A drogok elleni harc

Rendkívül fontos munka egyik mozzanatába pillanthattunk bele, amikor a készülő városi drogstratégia alapjául szolgáló adatokat elemző konferenciára hívtak minket.

Pekarek János

A helyi önkormányzat által létrehozott Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tegnap délelőtt a Magyar Református Egyház Dunaújvárosi Drogambulanciájának Petőfi utcai épületében ült össze, a városi középiskolák igazgatóinak és ifjúsági felelőseinek társaságában, hogy megvitassák a készülő városi drogstratégia előkészítésének keretében idén készült ifjúsági kutatás eredményeit. A felmérés a drogambulancia és az Egészségmegőrzési Központ munkatársainak közreműködésével készült.

A rendezvényen a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság is magas szinten képviseltette magát: jelen volt Suszter Tamás rendőr alezredes, városi rendőrkapitány, és Kiss Dénes rendőr őrnagy, bűnmegelőzési alosztályvezető.

A hétfői konferencián a bűnmegelőzési és kábítószerügyi fórum tagjai mellett pedagógusok is részt vettek
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A konferencia kezdetén elhangzott, hogy városi ifjúsági kutatás ezt megelőzően 2006-ban készült. A mostani felmérések adatai egyebek között azt mutatják, hogy az aktuális országos átlaghoz képest a dunaújvárosi fiatalok körében mintegy tíz százalékkal kevesebben próbáltak ki kábítószereket. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ugyanakkor az alkoholt kipróbálók száma viszont az országos átlaghoz képest mintegy tíz százalékkal magasabb.

Orgovány Zoltán, az egyeztető fórum vezetője a tanácskozás után lapunknak elmondta, hogy az intézményvezetők és ifjúsági felelősök komoly segítséget adtak a stratégia elkészítéséhez tapasztalataikkal. Ennek logikus következtetéseit levonva hamarosan megismétlik majd az összejövetelt, ezúttal az általános iskolák 7-8. osztályos diákjait tanító, nevelő pedagógusok részvételével.

Terveik szerint a dunaújvárosi drogstratégia legkésőbb jövő tavasszal kerülhet megfogalmazásra, és az egyeztető fórum tagjai úgy kalkulálnak, hogy a városi önkormányzat képviselői még a nyári szünet előtt kézhez kaphatják azt.

Orgovány Zoltán hozzátette: jövő szeptembertől hasonló munkamódszerrel készítik el a városi bűnmegelőzési stratégiát is.

A felnőttek a felelősek elsősorban!

A felmérés a 7-12. évfolyamon tanuló diákok körében készült, anonim módon, kérdőívek alapján, a többi között az EMMI és a dunaújvárosi önkormányzat támogatásával.

991 diák adott használható válaszokat a kérdőívekre, és nemcsak személyük, de osztályuk, iskolájuk sem azonosítható a kérdőívekből.

A kutatás egyik végkövetkeztetése, hogy a fiatalok szerhasználata elsősorban attól függ, milyen hatások érik őket. A velük kapcsolatba kerülő felnőttek felelőssége a mintaadás, a figyelem, a sikerélmény adása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában