utat mutatnak

2018.11.14. 15:00

A tehetség minden módon utat tör magának

A mai és a holnapi napon két nagyszabású rendezvény is lesz az egyetemen a tehetséggondozás jegyében.

Balla Tibor

Melkovics János, a Dunaújvárosi Egyetem Tehetséggondozási Munkacsoportjának vezetője elmondta, a ma zajló Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) közel harminc előadást hallgatnak végig magyar és külföldi hallgatóktól, azonban csak a magyar hallgatók tudnak majd az Országos TDK-ra pályázni a rendszer sajátosságai miatt. Az eredmények valójában az intézményt is minősítik, hiszen mögöttük az intézetek, mentortanárok, szakkollégiumok állnak, és eddig nincs ok szégyenre. Az intézmény vezetése maximálisan támogatja a tudományos munkát. A TDK-n már komoly kutatási eredményeket kell letenni.

Csütörtökön rendezik meg a Talent’n tehetségfórumot.

Melkovics János tehetséggondozási munkacsoport-vezető
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A rendezvény a kiemelkedő fiatal tehetségek bemutatkozásának fóruma, akik tevékenységükről, fejlődésükről, a tehetségről mint lehetőségről tartanak előadásokat. Cél az értéket teremtő, inspiráló gondolat megszületése és közvetítése. Abból indulnak ki, hogy mindenkiben ott feszül az a fajta mag, ami kicsírázhat, ha van egy jó mentora. A debreceni, a kecskeméti és a dunaújvárosi egyetemet választották ki a fórum helyszínéül. Ezt a tevékenységet az állam is támogatja. A rendezvényre várják dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztost, akinek a személye is fémjelzi azt, hogy ő is fontosnak ítéli ezt a tevékenységet

Magyar tehetségek, Fröhlich Balázs fiatal feltaláló, Pintér Gergő matematikus, Szalkai Dániel designer inspirációs előadásai mellett a Dunaújvárosi Egyetemhez köthető tehetségek is bemutatkoznak: Pogonyi Tibor a hegesztőbázis vezetője, Katona József az Informatikai Intézet tanársegédje és a Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola doktorandusza, Joó László az Inksane Tetováló Stúdió tulajdonosa és a BeatKOHO zenekar egyik frontembere, és Réczi Gábor informatikai rendszermérnök. Az előadók közt lesz, aki agyvezérelt robotokkal foglalkozik, de tervezőmérnök, cukrász is, mindannyian olyanok, akik a saját szakmájukban a legjobbak közé tartoznak.

A dunaújvárosi Joó László Joe lesz az egyik előadó

Főleg középiskolásokat hívtak, de még az egyetemi hallgatóknak is azt sugallja a rendezvény, hogy csak el kell kezdeni, csak merni kell, és a saját szakterületükön is lehet kiválót alkotni. Ezt az üzenetet hordozza egyébként a Tudományos Diákköri Konferencia is.

Mindkét rendezvény nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában