A nagy szárazság miatt tovább apad a Duna

2018.10.24. 10:00

Víz helyett homokpadokat látunk sok helyen

Szerdán délelőtt a fővárosban 41 centiméterrel állt be a Duna új negatív vízállási rekordja, az alsóbb szakaszokon viszont 20–30 centiméter is volt a rekorddöntés.

Körmendi Erzsébet

Mint arról már több cikkünkben is beszámoltunk, az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a folyó szinte teljes szakaszára a vízszegényes állapot a jellemző. A mellékágakat kimondottan erőteljesen sújtotta az elmúlt hónapok esőmentessége: Dunaújváros környékén is a homokpadok a jellemzőek, a víz pang, vagy alig van a kongó, kiszáradt mederben. Budapestnél eddig 51 centiméter volt a valaha mért legalacsonyabb vízszint, amelyet 1947. november 6-án regisztráltak. Ezt szárnyalta túl a szerdán mért 41 centiméteres érték – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóközleményében.

A dunaújvárosi kikötőben is csak pangott a víz tegnap Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Komárom felett nem, de az alatt a Duna teljes magyarországi szakaszán megdőltek az alacsony vízállási rekordok. Több helyen 20–30 centivel is kisebb a vízszint most, mint az eddig valaha mért legalacsonyabb vízállás. Paksnál például mínusz 89 centiméter az új negatív rekord, amely 31 centivel kevesebb, mint az eddigi, 2011-es érték. Dunaföldvárnál is hihetetlenül alacsony a folyó: mínusz 194 centiméter az ott mért vízállás. Dunaújvárosnál mínusz 72 centiméter volt a Duna vízállása a tegnapi napon. Az Országos vízjelző szolgálat előrejelzései szerint további apadás várható: a városunknál ma például mínusz 75 centimétert prognosztizálnak, ami még romlik holnapra – október 25-re –, amikor már csak mínusz 78 centiméter az előrejelzés. Az esők hatására pénteken néhány centimétert emelkedik majd a vízszint.

Javul a helyzet

Az előrejelzések szerint némi javulás várható majd az elkövetkező hetekben. Már a mostani hét közepe táján a Duna lefolyásképződés szempontjából jelentős részvízgyűjtőin (Inn, Traun, Enns) tetemes mennyiségű (20–25 mm) csapadék várható a meteorológiai jelentések alapján. Az esőzések hatása a jövő hét vége felé érheti el a Duna magyarországi szakaszát, akkortól emelkedhetnek jelentősebben a folyó vízszintjei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában