Velence

2018.09.27. 14:15

Infektológus kongresszust tartanak a Pantaleon szervezésében

Szeptember 27-29. között Velencén, a Velence Resort & Spa Hotelben zajlik a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság 46. Kongresszusa kórházunk Infektológiai osztályának szakmai szervezésében.

duol.hu

Fotó: pantaleon

A kongresszust prof. dr. Rókusz László PhD, a Honvédkórház I. Belgyógyászati osztályának vezető főorvosa, a Társaság elnöke, valamint dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója nyitotta meg szeptember 27-én. Köszöntőjükben mindketten kiemelték az infektológiai és mikrobiológiai szakma fontosságát, fennmaradásának szükségességét. Dr. Mészáros Lajos főigazgató méltatta a kórházunk megyei szintű feladatok ellátására is kijelölt Infektológiai osztályán folytatott szakmai munkát, a kórház más klinikai osztályainak nyújtott konziliárius tevékenységük kiemelkedő szerepét. Rámutatott a szakma fejlődésének jelentőségére, mivel ma már a világ összes kórházában problémát jelent az antibiotikum rezisztens kórokozók és kórházi fertőzések gyakorisága. Ez a diszciplína nagymértékben hozzájárul a különböző fertőzéses megbetegedések megelőzési módszereinek kutatásához, diagnosztizálásához, illetve a már kialakult betegségek gyógyításának hatékony kezeléséhez.

A megnyitót követően a hagyományokhoz híven a klinikai mikrobiológiai előadásokkal vette kezdetét a tudományos ülés. A kongresszusra regisztrált közel 140 résztvevő más témákban is hallgathat előadásokat a három nap folyamán, többek között a vakcinológiáról, a hepatológiáról, a máj- és veseelégtelenség infekciós szövődményeiről, illetve a hazai infektológiai és mikrobiológiai graduális és posztgraduális oktatásról. A fiatal kollégák külön szekcióban adhatnak számot tapasztalataikról, kutatásaikról. A rendezvény keretében hagyományosan sor kerül a Gerlóczy-Emlékérem átadására, valamint a dr. Szalka András ösztöndíj odaítélésére is.

Kórházunk négy munkatársa is szerepel a kongresszus előadói között. Az Infektológiai osztályról dr. Kecskés Borbála PhD osztályvezető főorvos „Mi lehet a recidiváló pneumónia hátterében”, dr. Harsányi Emese főorvos „A vasculitisek diagnosztikai és terápiás nehézségei. A Dunaújvárosi Infektológiai osztályunkon vasculitissel kezelt 4 nőbeteg esetbemutatása”, dr. Kővágó Levente főorvos a „HEV okozta májgyulladás esetei osztályunkon” című előadásával, valamint az Általános Sebészeti osztályról dr. Mohamed Al-Sheraji főorvos „Sigma perforatio a hasfali tályog hátterében” című munkájával gazdagítja a tudományos programot.

Az infektológus és mikrobiológus szakemberek számára akkreditált konferencia végén a résztvevők tesztírás keretében adnak számot a három nap alatt elhangzott információk elsajátításáról.

Kórházunk Infektológiai osztálya már korábban is szervezett tudományos konferenciát, három alkalommal adott otthont az Infektológiai Szakdolgozók Vándorgyűlésének – legutóbb 2015-ben. Örömünkre szolgál, hogy az idén az infektológusok és mikrobiológusok kongresszusának is házigazdája lehet a Velencei tó partján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában