képregénydömping

2018.09.24. 14:00

Börze, kiállítás, és kedvenc szuperhőseink

Nagy lelkesedéssel csaptak bele, és meg is lett a gyümölcse a hosszas szervezésnek. A vasárnapi képregényfesztiválon tömeg válogatott a standokon a legkülönfélébb kiadványok között – egyértelműen ezt a részt övezte a legnagyobb érdeklődés, de az előadókat is szívesen hallgatták a képregényrajongók.

Tóth Alexandra

Orosz László és Kurucz Róbert gyermekkoruk óta tartó szenvedélyüknek hódolnak, és ebben most már a dunaújvárosi képregénykedvelők is osztozhatnak. Városunk első, a képregények szubkultúrája köré épülő rendezvénye hatalmas sikert aratott, minden e körül forgott az MMK-ban.

Orosz László a Comicsmania kiadót vezeti, valamint a külföldi anyagokat fordítja, amíg Róbert ugyanitt szövegbeíróként és grafikusként tevékenykedik, így nem meglepő, hogy széles ismertséggel rendelkeznek a szakmában. A megkeresésükre a legtöbben örömmel jelentkeztek, így amikor szeptember elején kezdett a célegyenesbe érni a szervezés, már nem attól kellett tartaniuk, hogy elég előadó és kiadó legyen, hanem attól, hogy minden beférjen a programba, amit terveztek. Az előadók egyike például a rácalmási kötődésű Szujer Orsolya volt, aki a képregénycenzúra történetéről mesélt a hallgatóságnak.

 

Nemcsak füzetek és könyvek, hanem egyéb képregényes relikviák is gazdára találtak a fesztiválon – a leglelkesebbek be is öltöztek az esemény tiszteletére
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

A kiállítók népszerűsége érthető, hiszen a képregény világa – népszerűsége ellenére is – egy rétegkultúrát érint csak, és bár egy időben még a nagyobb könyvkiadók üzleteiben is árulták ezeket a műveket is, László azt mondja, ma már csak speciálisan erre szakosodott boltokban, illetve az interneten keresztül juthatnak hozzá a műfaj kedvelői. Egy-egy ilyen megjelenés tehát valóságos kánaán a fanatikusoknak.

A rendezvényen Kurucz Zsófia kiállítását élvezhették a látogatók, a Képzőművészeti Egyetem hallgatója egy sajátos látásmódot mutat meg, képeinek stílusa pedig kiválóan illeszkedik a képregényes világba. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők a Lauworld jóvoltából a legvagányabb arcfestéseket, csillámtetoválásokat viselhették.

Aki szeretne egy hős bőrébe bújni, az a cosplay-jel megteheti
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A hazai helyzet

Új virágkorát éli a képregények szubkultúrája Magyarországon, 2004 óta menthetetlenül pezseg a képregényes élet itthon is. A gazdasági világválság idején háttérbe szorult a gyártásuk, most azonban ismét telített a piac. Az eleinte éles határvonal az amerikai és az európai vonal között kezd elmosódni, ma már nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy vannak a szuperhősök és van a „mindenmás”. Sőt, a különböző kultúrák kölcsönzik egymás stílusjegyeit is.

Magyar hősök

Ha van olyan, hogy Amerika Kapitány, akkor mi akadálya lenne egy igazi, magyar szuperhős megalkotásának? Semmi, így egy Galaktika-pályázatra meg is született Hungária Kapitány, aki bár nem túlzottan galaktikus figura, kicsit sárga, kicsit savanyú, de hát mégis szuperhős és a miénk. A karakterén még lehetne csiszolni, és a történetek pedig még lehetnének élvezetesebbek, de Hungária Kapitány azért megállja a helyét, a mutáns Harcsa Huszárral szemben legalábbis mindenképpen.

Ezek is érdekelhetik