őrizet mellett dolgoznak

2018.07.07. 11:30

Börtönélet belülről nézve – A Pálhalmai Intézetben jártunk

A tegnapi napom nem kezdődött túl jól. Már reggel a fegyőrök nyitották a rabomobil ajtaját előttem, majd mögöttem kattant is a zár a rácsos ajtón, hogy aztán egész úton a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet felé farkasszemet nézzek a megfigyelő kamerával. Aztán még kétszer vittek újabb és újabb helyekre, ahol az elítéltek szigorú őrizet mellett dolgoztak. Bemutatták ugyanis a sajtónak az ország egyik legnagyobb börtönének munkáltatási helyszíneit.

Balla Tibor

A hangosi szarvasmarhatelepen folyamatosan van többféle munka, hiszen az állatoknak enni, inni kell, szükség van a gondoskodó kezekre

Az alapelv, hogy a fogvatartottnak a számára felkínált munkát el kell végezni. Tehát mindenkinek dolgozni kell, vagy tanulni. A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet az ország egyik legtöbb rabot foglalkoztató börtöne. Az intézet mellett működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. egy abból a tizenkét állami tulajdonú büntetés-végrehajtási szervezeten belül működő társaságból, amely egyrészt biztosítja az egész szervezet számára az alapvető élelmiszerek közül a sertés- és csirkehúst, a száraztésztákat, a fogvatartottak ruházatát, lábbelijét, valamint több zárkafelszerelést is.

 

A város szomszédságában működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. stratégiailag fontos ágazatai: a mezőgazdasági termelés, a sertés- és marhatenyésztés, illetve a fogvatartotti foglalkoztatás céljából kiemelkedő fontosságú ipari tevékenység. Ez utóbbi keretein belül egy acélszerkezeti üzemben dolgoznak a DAK Acélszerkezeti Kft.-nek, valamint a városban lévő, külső munkaterületnek számító elektronikaihulladék-bontóban elektronikai hulladék bontását és válogatását végzik az elítéltek. A kft. területén lévő több mint 4000 hektár termőföld évi 18 ezer tonna terménnyel gazdagítja a központi magtárat. A helyben előállított mintegy 9500 tonna takarmánnyal látják el a többi között a hangosi tehenészet közel 1600 Holstein szarvasmarháját, amelyek a tavalyi évben rekordmennyiségű, mintegy 9 millió liter tejet adtak. Az Agrospeciál a mezőgazdasági és az ipari tevékenységek mellett képviselteti magát a szolgáltatási szektorban is, mosodái összesen évi közel 7 millió kilogramm szennyes ruhát tisztítanak meg a büntetés-végrehajtás szervezete és külső partnerek számára is.

 

A cég 16 különböző tevékenységben 20 helyszínen, 40 különböző munkakörben foglalkoztat fogvatartottakat. Büszkén hirdetik, hogy a rabok foglalkoztatásában elért eredményeik példaértékűek Európa-szerte. Az elmúlt években sikerült több területen önfenntartóvá tenniük a bv-intézeteiket, valamint maximálisra emelni a fogvatartottak foglalkoztatási mutatóit. Ez magában foglalja a munkáltatást, az oktatást és a szakképzéseket is.

Az elítéltek szeretnek a külső helyszíneken dolgozni, jobban telik az idő, addig sem jár a fejük máson,
és a kereset megkönnyíti a mindennapjaikat Fotók: Hankusz Kálmán / DH

 

Az első helyszínre a városban lévő elektronikaihulladék-bontóba vitt a rabomobil. Kisebb hegynyi már feldolgozott és még feldolgozatlan hulladék mellett vitt az utunk, jellemzően egykoron szebb napokat látott, már elavult, hasznavehetetlen számítógépek között, de televíziók, erősítők, és mindenféle elektronikai hulladék is megfordul a telepen. A rabok ezek szétszerelését, válogatását végzik. Bényei Tamás bv. alezredes a kft. ügyvezetőjének foglalkoztatási helyettese elmondta, a fogvatartottakat egy bérmunkapartner napi igényeinek megfelelően foglalkoztatják. Mint mondta, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak jogerős bírósági ítélettel rendelkeznek, büntetés-végrehajtási státuszuknál fogva a számukra felkínált munkát kötelező elvégezniük. Napi nyolc órában dolgoznak mindenhol, ezen a helyen hétfőtől péntekig dolgozhatnak szabadulásukig, ha a munkaképességükben, egészségükben nem áll be változás.

Komló Endre számára nem ismeretlen a fémmel végzett munka

A belső és a külső helyszíneken is nagyon szoros biztonsági intézkedésekre, előtervezésekre van szükség. Eleve ahhoz, hogy egy ehhez hasonló külső munkaterületre kerülhessenek a fogvatartottak, egy szakmai bizottság alapos előkészítő vizsgálata szükséges, ami meghatározza, hogy a fogvatartott milyen biztonsági paraméterekkel rendelkezik és hogyan, milyen körülmények között foglalkoztatható. Természetesen az ehhez hasonló külső helyszíneken történő munka mindig egy kiemelt biztonsági kockázatot jelent, de a részletszabályok betartásával igyekeznek a lehető legbiztonságosabbá tenni. Az ott dolgozó elítéltek jelentős része már a szabadulási idejéhez közel áll, így a külső, szabadabb helyszínen való foglalkoztatásuk nagyon pozitívan hat a társadalomba való visszailleszkedésükre.

A hangosi szarvasmarhatelepen folyamatosan van többféle munka, hiszen az állatoknak enni, inni kell,
szükség van a gondoskodó kezekre

 

Babai Norbertet gazdasági bűncselekményért ítélték el, négy hónapja dolgozik ezen a munkahelyen, az elektronikai hulladékok szelektálása a feladata. Úgy gondolja, azért jó, hogy itt dolgozhat, mert a munka rendszert visz az életébe, mindemellett ez egy anyagilag honorált munka. Ha minden rendben megy, három hónap múlva szabadul, így fontos számára, hogy már most próbáljon úgy dolgozni, ahogy az elvárható.

Óriási fémdarabokon

Újfent döngve csapódik mögöttünk a rabszállító autó ajtaja, hogy tízpercnyi zötyögés után bezsilipeljen a börtön területén működő DAK Acélszerkezeti Kft. kapuján. Itt már markánsak a passzív biztonsági berendezések, a több ember magasságú kerítés tetején szögesdrót riogat, a kerítés mellett simára gereblyézték a homokot, hogy azonnal felfedezhető legyen a lábnyom, még térfigyelő kamerák oszlopának közepén is tüskék állnak ki. Arról nem is beszélve, hogy körülöttünk is érzékelhetően több fegyőr helyezkedik el. Az üzemcsarnokban sikít a flex, zúg a fúró. A biztonsági előírásokat betartva dolgoznak óriási fémdarabokon az elítéltek. Komló Endre 2016 áprilisa óta dolgozik ebben az üzemben, így egzaktul határozza meg kérdésemre, hogy egy csarnokszerkezet tartógerendáján dolgozik éppen. Mint mondta, változatos, sokrétű az itteni munka. Neki azért is kedvére való, mert szerkezetlakatos-hegesztő a szakmája, valóban tudja mit csinál. Ötven nap múlva már szabadul, így jogos a kérdés, hogy a munkával szerzett összeg megkönnyíti-e majd a kinti életet. Arra azért nem elég – hangzik a válasz, de a benti életet megkönnyíti. Az előző évi minimálbér egyharmadát kapják a munkáért.

A város területén található üzemben jellemzően azok dolgoznak,
akik nemsokára szabadulnak, segíti őket a reintegrálódásban

A nap utolsó helyszínén már bájos kisborjak látványa fogad, megnyugtató bizonyságot adva arról, hogy meglesz az utánpótlása a 740 Holstein-fríz szarvas­marhának. Sánta Miklós bv. ezredes, az ügyvezető termelési helyettese fogad minket. Elmondja, hogy a marhatartás két ágra bontható, a húshasznú és a tejelő tenyészetre. A tejelő ágazatban, ahová látogattunk, állatgondozó, borjúgondozó, ellető, takarmányos, karbantartó, gépi fejő munkakörökben foglalkoztatják az elítélteket. A jelentős mennyiségű tejet egy nagy hazai feldolgozónál, a húst pedig vágóhidaknál értékesítik, és rajtuk keresztül mindannyiunk asztalára kerül. Itt nem csak elméletben, de gyakorlatban is elsajátíthatják az állattartás alapjait, rendszeres munkát végeznek, ami segíti őket a reintegrációban, és szabadulásuk után viszonylag könnyen találnak munkát, hiszen keresett a hazai telepeken a gyakorlott munkavállaló.

Bár valóban, sokan új szakmával kerülnek ki az intézetből, a látottak alapján mégsem ajánlható senkinek sem a bekerülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában