mekkora az érdeklődés?

2018.07.07. 15:30

Az őz tartja el a vadásztársaságokat – Tanácskozás Mezőfalván

Átrendeződnek a vadgazdálkodás hangsúlyai – az őz hazánk természeti kincse lett

Pekarek János

Nagyon sokan jöttek el az első őzkonferenciára Fotó: a szerző felvétele

Őzkonferenciát rendeztek Mezőfalván. Nem tévedés: július 6-án reggel 9 órától a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola sportcsarnokában több mint kétszáz, vadászattal és vadgazdálkodással foglalkozó szakember vett részt.

Igényfelmérés

A mi nagyvadunk az őz! című tanácskozáson, amelyet a Fejér Megyei Vadászkamara és a Mezőfalvi Gazdák Vadásztársasága szervezett. A sok résztvevő, akik megtöltötték a csarnokot, azért is érdekes, mert meghívót nem küldtek szét, hanem a rendezvény híre megjelent az Országos Magyar Vadászkamara internetes honlapján, s aki el akart jönni, regisztrálnia kellett. Az egyik fő szervező, Márok Csaba mezőfalvi polgármester, aki maga is vadászember, nem kertelt, kimondta: ez az első „őzkonferencia” óriási jelentőségű, mert Fejér megyében az őz a nagyvad, ez tartja el a vadásztársaságokat. Egyben ez a tanácskozás afféle igényfelmérés a 2020-as magyarországi vadászati világkiállítás előtt, hogy mekkora az érdeklődés a vadászati témák iránt.

Nagyon sokan jöttek el az első őzkonferenciára Fotó: a szerző felvétele

Jelentem: nagy!

Márok Csaba köszöntőjében hangsúlyozta: fel kell hívni a törvényalkotók figyelmét arra, milyen nagy baj lenne, ha a hazai őzállomány bajba kerülne, mert az a vadásztársaságok puszta létét is veszélyeztetné. A Mezőföldön jelesül az egyik legfontosabb nagyvad! Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára megnyitó beszédében úgy fogalmazott: elnézve a résztvevőket, ez nem megyei, hanem országos konferencia, annyi felől jöttek! Ő is hangsúlyozta az őz fontosságát, különösen, hogy előre látható: a vadgazdálkodás hangsúlyai átrendeződnek, a vaddisznóra alapozott vadállomány összetétele az afrikai sertéspestis miatt megváltozik, az őz, a gímszarvas, a dámvad egyre nagyobb szerephez jutnak. Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője (ő is vadász) az őzet ma Magyarország egyik természeti kincsének nevezte.

Előadások

A konferenciával egy időben trófeakiállítást is rendeztek. Ott volt a tanácskozás termében az egyetlen hazai világrekord őzbak trófeája is, amit a résztvevők csak „A” martonvásári baknak neveztek. A konferencia napirendjén olyan témák szerepeltek, mint Csányi Sándor professzor, a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete és az Országos Vadgazdálkodási Adattár vezetőjének előadása Az őz területhasználatának évszakos változása címmel. A 2000-es évek elején elején rendezett vadmegfigyelési projekt során korszerű GPS-alapú eszközökkel kísérték figyelemmel az őzek mozgását Tiszapüspöki térségében. Ahogyan a professzor mondta: „az őzek lazán kezelték a szakirodalmat”, mert akadt közöttük, amelyik negyven-ötven kilométert is vándorolt, és sokan rendszeresen átúszták a Tiszát. Dr. Sugár László, a kaposvári egyetem professor emeritusa. Az őzek násza, rendhagyó időzítés, kulmináció címmel tartott előadást. Az őz ellenségei, állománygazdálkodás szakszerűen, a becslés hatása az ivararányra témájáról Jung Jenő és Kiss Sándor beszélt.

Az őz a nyílt, sík terepen is elszaporodott
Fotó: pixabay.com

Major Tibor Vadászati eszközök: puskák, távcsövek, lőbotok, sípok, spektívek és még ami kell, kaliberválasztás elnevezésű ismertetője is nagy érdeklődést keltett. Ebéd után A jó bakok bírálatáról Blaumann Ödön és Sebestyén János beszélt. Az őz, mint a vadásztársaságok fő eltartója című előadást Varga Ferenc és Márok Csaba tartotta. Végül megyei trófeaszemlén vettek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában