Hibásak a termékek, de ne hagyják abba a szedésüket!

2018.07.05. 14:00

Hivatalos információk érkeztek a szennyezett vérnyomáscsökkentők ügyében

Több magas vérnyomással küzdő beteget sokkolhatott az a hír, amely szerint a közelmúltban szennyezett hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentőket találtak, ezeknek pedig felfüggesztették a forgalmazását. A június 29-i hatállyal bevezetett intézkedést követően az OGYÉI azonnal eljárást indított a hiba feltárása érdekében.

Tóth Alexandra

A magas vérnyomás népbetegség, csak az érintett gyógyszereket 200 ezer magyar beteg szedi, alkalmazásuk hirtelen abbahagyása azonban nagyobb kárt okoz, mint ha tovább szednék azokat. Fotó: pixabay.com

Huszonhét, a kínai Zhejlang Huahai Pharmaceuticals által gyártott vérnyomáscsökkentő gyógyszer minőségi hibás, derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményéből. A cseh és a lengyel hatóságok lépései után Magyarországon is elkezdődtek az intézkedések.

Aggodalomra azonban semmi ok, még akkor sem, ha valaki a pénteken nyilvánosságra hozott és felfüggesztésben érintett gyógyszert szedi. Az érintettek bátran keressék fel háziorvosukat, aki minden bizonnyal fog tudni ajánlani a jelenlegi helyett más készítményt, hiszen számos hasonló hatású termék van a piacon, mondta el lapunknak dr. Szabó Zoltán, a Szent Pantaleon Kórház belgyógyásza. A főorvos szerint semmi ok a valsartantól félni, ugyanis nem magával a hatóanyaggal van baj, hanem bizonyos gyárakban, a gyártósoron kerülhetett az adott készítményekbe valami szennyeződés.

A magas vérnyomás népbetegség, csak az érintett gyógyszereket 200 ezer magyar beteg szedi, alkalmazásuk hirtelen abbahagyása azonban nagyobb kárt okoz, mint ha tovább szednék azokat.
Fotó: pixabay.com

 

Előzetes információk szerint azok a páciensek, akik valamely érintett gyógyszert szedték, továbbra is fogyaszthatják azt. Sokakban viszont pánikot keltett a hír, és megpróbálták visszaváltani a vérnyomáscsökkentőjüket a patikákban, ebben azonban a gyógyszertárosok sajnos nem tudtak segíteni.

Az OGYÉI tegnapi sajtótájékoztatóján pontos tájékoztatást adtak. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese jelezte: a múlt héten 27 vérnyomáscsökkentő készítményt vontak ki a forgalomból, mert egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak. Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának vezetője ugyanakkor azt mondta, a forgalmazási tiltásban szereplő, valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szedését a betegek ne hagyják abba azonnal. A kezelés azonnali abbahagyása nagyobb kockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése – tette hozzá.

Dr. Szabó Zoltán belgyógyász elmondta, számos alternatíva van a felfüggesztett gyógyszerek helyettesítésére, így nincs ok az aggodalomra
Fotó: Archív / Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

A sajtótájékoztatón jelen volt a Magyar Hypertonia Társaság részéről dr. Járai Zoltán, aki elmondta, hogy ebben az átmeneti időszakban a betegeket ACE-gátló, illetve egyéb, biztonságos szartan típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre állítják át a háziorvosok. Fontosnak tartották azonban hangsúlyozni, hogy a szennyeződés enyhe mértékű, így karcinogén hatás csak hosszú éveken át tartó szedés mellett jelentkezhet. Az OGYÉI honlapján pontosan olvasható és bárki számára elérhető az érintett termékek listája névvel, gyártási számmal és törzskönyvi számmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában